Mainos
Mainos

Cronberg haluaa Islannin perhevapaamallin Suomeen

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) ehdottaa perhevapaamallia, jossa molemmille vanhemmille on kiintiöity oma perhevapaa-aika, jota toinen ei voi käyttää.

- Malli jakaa vanhemmuuden kustannukset tasaisemmin eri työnantajien kesken, koska useampi isä käyttäisi perhevapaan mahdollisuutta. Islannissa malli on johtanut siihen, että 80 prosenttia isistä käyttää vapaansa, sanoi Cronberg kansainvälisen naistenpäivän juhlassa Lieksassa.

- Mitä paremmin perhevapaan kustannukset jakaantuvat, sitä enemmän siitä hyötyvät myös naiset. Nykyisin työnantajat pitävät nuoria naisia määräaikaisissa työsuhteissa, koska pelkäävät mahdollisesta äitiydestä koituvia kustannuksia. Naisten huonommat eläkkeet puolestaan johtuvat siitä, että he ovat hoitaneet kotona lapsia, olleet omaishoitajia tai jatkuvasti määräaikaisissa työsuhteissa.

Cronbergin mukaan naisten palkkaongelmat johtuvat osittain siitä, että työmarkkinat jakaantuvat yhä miesten ja naisten töihin. Naiset työskentelevät huonommin palkatuissa hoiva- ja hoitotöissä, palveluammateissa.

Cronbergin mukaan suuri ongelma on myös se, että ammattiyhdistysliike on liian miesvoittoinen.

- Syksyn työmarkkinataistoissa oli kuumatkin hetkensä, mutta yksi asia on varma. On mielestäni erittäin tervettä, että naiset puolustavat asemiaan yhteiskunnassa ja palkkakehityksessä. Vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa julkinen sektori on ottanut palkkajohtajuuden, Cronberg iloitsi.

(MTV-STT)

Lue myös juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme