Mainos
Mainos

Cronberg: Kehitysvammaiset päästettävä töihin

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) kehottaa kuntia ja muita organisaatioita käyttämään hyväkseen työvoimareservit, joita jää, kun kehitysvammaisille ei järjestetä töitä.

Cronbergin mukaan noin 3 000 kehitysvammaista voisi ja haluaisi työllistyä heti. Kuitenkin vain 200-300 on palkkatöissä.

Kirkon sosiaalifoorumissa puhunut Cronberg muistutti, että useat kehitysvammaiset suorittavat perusopetuksen jälkeen ammatillisen toisen asteen koulutuksen. Vaikka yhteiskunta panostaa merkittävästi perusvalmiuksien ja -työtaitojen luomiseen, suurin osa ammatillisista oppilaitoksista valmistuvista päätyy toistaiseksi myönnetylle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Cronberg korosti, että yhdenvertaisuus ei toteudu työelämässä varsinkaan vammaisten ja kehitysvammaisten osalta.

- Jokaisella tulisi olla mahdollisuus valita vailla suurempia riskejä kokeilla siipiensä kantavuutta palkkatuetulla työllä avoimilla työmarkkinoilla. Nykytilanne ei vastaa lain henkeä. Tämä tulisikin ottaa todesta kunnissa ja työ- ja toimintakeskuksissa.

Cronberg kiitteli kirkon yhteisvastuukehitystä siitä, että se kiinnittää huomiota työhönvalmentajien tarpeeseen. Seuraavana olisi hänen mukaansa valtiovallan vuoro toimia.

Tarvetta olisi joustavammille ratkaisuille palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa. Työkyvyttömyyseläkkeen ohella tehtävän työn tulorajaa tulisi nostaa ja muuttaa eläkkeen lepäämään jättämistä koskevaa lainsäädäntöä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot