Mainos
Mainos

Cronberg: Suomi ei tarvitse Natoa

Vihreiden eurovaaliehdokas, väistyvä työministeri Tarja Cronberg (vihr.) uskoo Suomen saavan aseellisen kriisin uhatessa tukea muilta EU-mailta. MTV:n netin Vaaliväittelyssä Cronberg toteaa, ettei hän kuitenkaan kaipaa EU:lle omaa armeijaa.

- EU:lla on tällä hetkellä poliittiset turvatakuut. Maat tukevat toisiaan ja auttavat toisiaan esimerkiksi terroristihyökkäyksen sattuessa. Ei ole aivan selvää, miten EU:n turvatakuut toimisivat aseellisen kriisin uhatessa.

Naton suhteen Cronbergin mielipide on selvä.

- EU:n turvatakuita tulee selkeyttää siten, että maat sitoutuvat keskinäisesti avunantoon. Tähän ei tarvita EU:n yhteistä armeijaa, eikä Suomen liittymistä Natoon.

Sarvamaa: Nato on kuin palovakuutus

Vaaliväittelyn vastapuoli, kokoomusehdokas Petri Sarvamaa kehottaa Nato-keskustelijoita perehtymään kansainväliseen politiikkaan. Hänen mukaansa EU:n turvatakuiden pohdiskelu on turhaa.

- EU:lla ei nimittäin ole sotilaallisia turvatakuita, eikä näköpiirissä myöskään tule olemaan. Tämä kävi selväksi viimeistään silloin, kun Ranska ilmoitti palaavansa Naton sotilaalliseen komentorakenteeseen.

Sarvamaa myöntää, että Eurooppaa ei tällä hetkellä uhkaa sotilaallinen konflikti. Se ei kuitenkaan poista sotilaallisen liittoutumisen tarvetta.

- Nato on kuin palovakuutus; se otetaan silloin, kun kaikki on hyvin, Sarvamaa perustelee.

Hänen mukaansa suomalaista Nato-keskustelua voi ymmärtää "vain toinen suomalainen, joka tuntee traumaattisen historiamme".

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme