Mainos
Mainos

Cronberg toivoo malttia perustuslakikiistaan

Vihreiden puheenjohtaja oudoksuu ajatusta, että yksittäisen lain käsittely käsittely johtaisi perustuslain muutokseen. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja vaatii puolestaan pääministeri Vanhasta vaikuttamaan kiistan ratkaisuun.

Vihreän liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg sanoo olevansa tyytyväinen eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen linjauksiin kriisinhallintakiistassa. Myös Cronbergin mielestä asiaan on löydettävä laajapohjainen maltillinen ratkaisu ilman perustuslain muuttamista.

Cronbergin mielestä olisi outoa, jos yksittäisen lain käsittely käsittely johtaisi perustuslain muutokseen. Hän sanoo kannanotossaan, että olisi dramaattista jos äänioikeuden 100-vuotisjuhlavuonna poikettaisiin käytännöstä, että perustuslakia muutetaan vain huolellisen valmistelun jälkeen.

Räsänen vaatii Vanhaselta ratkaisua

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen vetoaa pääministeri Matti Vanhasen hallitukseen, jotta se käynnistäisi kaikkien puolueiden kanssa neuvottelut kriisinhallintalaista syntyneen kiistan ratkaisemiseksi.

Laajapohjainen ja avoin päätöksenteko on Räsäsen mukaan välttämätöntä presidentin ja hallituksen valtuuksia koskevien lainsäädäntöongelmien selvittämiseksi. Neuvotteluissa olisi hyvä päästä kaikkia tyydyttävään sopimukseen jo ennen presidentinvaaleja, jotta tiedetään, millaisiin tehtäviin seuraava presidentti valitaan.

Räsänen ei hyväksy eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen näkemystä, jonka mukiaan poikkeuslakivaihtoehtoa ei käytetty, sillä oppositio ei kiireessä sitä heti hyväksynyt. Räsänen sanoo kannanotossaan, että oppositiolta, ainakaan kaikilta oppositiopuolueilta ei tätä kuitenkaan ole missään vaiheessa kysytty.

Cronberg: Huomio todellisiin uhkiin

Cronberg toivoo enemmän harkintaa myös presidentinvaalikampanjan teemoihin. Se sijaan että keskusteltaisiin vain puolustusvoimien ylipäällikkyydestä olisi syytä puhua todellisesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja päätöksenteosta.

Koska Suomi on myös turvallisuuspolitiikassa sitoutunut voimakkaasti EU:n päätöksentekoon, äänestäjiä ei Cronbergin mielestä pitäisi johtaa harhaan ylikorostamalla presidentin asemaa parlamentarismin kustannuksella.

Turvallisuudesta keskusteltaessa tulisi puolestaan kiinnittää huomiota todellisiin uhkiin eli terrorismiin, joukkotuhoaseisiin rikollisuuteen, sortuviin valtioihin, ympäristöongelmiin, väestönkasvuun, huumeisiin ja epidemioihin.

Kun nyt ongelmien käsittely on viipaloitu eri ministeriöihin, pitäisi Cronbergin mukaan saada edes yksi turvallisuusasioita koordinoiva elin, joka käsittelisi kansalaisten kannalta tärkeitä turvallisuusuhkia kokonaisvaltaisesti.

Todellisten turvallisuusuhkien tulisi myös määritellä presidentin roolia armeijan ylipäällikkönä.

Cronberg arvostelee myös presidentti Tarja Halosen näkemystä, että ylipäällikkyyttä ei voi viipaloida. Hän muistuttaa, että ylipäällikkyys ei ole nytkään jakamaton, sillä presidentti on ylipäällikkö vain rauhan aikana. Sotilaallisessa kriisinhallinnassa ylipäällikkyyttä voisi tulevaisuudessa hoitaa hallitus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme