Mainos
Mainos

Cronberg tuohtui Fortumin hinnankorotuksesta

Vihreiden puheenjohtaja kummastelee Fortumin ajoitusta nostaa sähkön hintaa. Yhtiö korottaa hintoja ensi vuoden alusta noin kymmenen prosentin verran.

Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin mielestä energiayhtiö Fortumin valta-asema sähköntuotannossa pitää purkaa. Cronberg arvostelee Fortumin päätöstä nostaa sähkön hintaa.

Cronberg tarttui asiaan Helsingin Sanomien kerrottua tänään, että Fortum korottaa kotitalousasiakkaiden sähkön hintoja noin kymmenen prosenttia ensi vuoden alusta.

- Päätös voimakkaasta kuluttajahintojen korotuksesta tehdään samaan aikaan kun markkinahinnat ovat voimakkaassa laskussa. Ajoitus saa kysymään, voiko yksi yhtiö tehdä markkinoilla aivan mitä lystää, Cronberg suomii.

Cronbergin mielestä sähkön hinnannousun taustalla on markkinoiden toimimattomuus.

Cronberg viittaa tiedotteessaan sähkömarkkinoiden toimivuutta selvittäneeseen Matti Purasjoen raporttiin, jossa ehdotettiin Fortumin valta-aseman purkamista muun muassa myymällä Fortumin omistama vesivoima.

Cronbergin mukaan uusien toimijoiden saaminen markkinoille tervehdyttäisi kilpailua.

Fortum tyrmää kritiikin

Fortumin logo

Fortumin viestintäjohtaja Carola Teir-Lehtinen pitää Helsingin Sanomien ja Cronbergin puheita sähkön tukkuhinnan laskusta harhaanjohtavina.

Teir-Lehtisen mukaan on eri asia puhua sähkön hinnan päivänoteerauksista ja futuurihinnoista, joihin Fortumin sähkönhinnoittelu perustuu.

- Kun katsotaan futuurihintoja ensi vuoden alussa, niin ne ovat edelleen korkeammalla tasolla kuin mitä ovat olleet, Teir-Lehtinen sanoo.

Teir-Lehtinen muistuttaa, että Fortum ei suinkaan ole ainoa hintoja nostava sähkön vähittäismyyjä. Hänen mukaansa tänä vuonna jo yli 60 sähkön myyjää on nostanut hintojaan.

Teir-Lehtisen mukaan Fortum ei ole tänä vuonna vielä nostanut hintojaan, vaan edellinen hinnannosto tehtiin viime vuoden syyskuussa. Viime vuosina tehtyjen hinnanalennusten vuoksi Fortumin sähköstä perimä hinta on nyt samalla tasolla kuin kolme vuotta sitten.

Fortumin valta-asemasta puhuttaessa Teir-Lehtinen muistuttaa, että kuluttajat voivat Suomessa vaihtaa sähköyhtiötään yhdellä puhelinsoitolla. Hänen mielestään sähkökeskustelussa unohtuu usein, että Suomessa on Euroopan alhaisimmat sähkön vähittäismyyntihinnat.

- Tällä hetkellä kilpailu vähittäismarkkinoilla on todella veristä. Suuri osa yhtiöistä myy sähköä asiakkaille alle tukkumyyntihinnan, Teir-Lehtinen tiivistää.

Pari euroa enemmän kuukaudessa

Fortumin ensi vuoden alusta toteuttama hinnankorotus nostaa yhtiön mukaan keskimääräisen asiakkaan sähkölaskua noin 2,2 euroa kuukaudessa.

Korotus koskee Fortumin kestoasiakkaita, joita on noin 300 000-400 000.

Espoolaisten asiakkaiden sähköstään maksama hinta nousee korotuksen yhteydessä enemmän kuin muualla Suomessa. Espoolaiset ovat tähän saakka saaneet nauttia muuta maata edullisemmista hinnoista, mutta nyt Fortum yhtenäistää hinnat koko maassa.

Espoon Sähkö siirtyi aiemmin tänä vuonna Fortumin omistukseen Espoon kaupungilta ja saksalaiselta E.ON-konsernilta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme