Mainos
Mainos

Cryosat-satelliitti lähtee tutkimaan jäätiköitä

Satelliitin on määrä kerätä aiempaa tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Satelliitissa on mukana myös suomalaista tekniikkaa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA lähettää lauantaina matkaan Cryosat-satelliitin, jonka tehtävänä on kerätä aiempaa tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Cryosat laukaistaan maapallon napojen kautta kulkevalle kiertoradalle, jossa satelliitti mittaa merijään paksuutta ja määrää. Samalla se selvittää jäätiköiden sulamisen vaikutuksia merenpinnan nousuun sekä tutkii vuodenaikojen aiheuttamia muutoksia napa-alueiden jäihin. Satelliitin arvioidaan toimivan ainakin kolme vuotta.

Satelliitissa on mukana myös suomalaista tekniikkaa, sillä sen tehonjakomoduulin on toimittanut Patria Advanced Solutions -yhtiö. Tutkimustyöhön osallistuvat Suomesta Merentutkimuslaitos, Teknillinen korkeakoulu ja Ilmatieteen laitos.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme