Mainos
Mainos

D-vitamiinileipää tutkitaan yliopistossa

D-vitaminoitujen maitotuotteiden rinnalle voi tulevaisuudessa tulla D-vitamiinileipä, jos tutkimus osoittaa sen hyödylliseksi.

Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella tutkitaan paraikaa leipää, jonka hiivasta on UV-valon avulla tehty D2-vitamiinin tuottaja.

Tutkimuksessa noin 60:lle koehenkilölle tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja. He saavat syötäväkseen joko D-vitaminoitua leipää tai tavallista leipää ja D-vitamiinipillereitä tai lumepillereitä.

Vegaanille sopiva D-vitamiini

Yhdysvaltojen ja Euroopan viranomaiset ovat todenneet Helsingin yliopiston tutkimuksessa käytettävän D-vitamiinihiivan turvalliseksi.

— Nyt katsotaan, millä tavalla tämä D2-vitamiini leivässä imeytyy ja miten se toimii verrattuna D3-vitamiiniin, kertoo dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

D-vitamiinileipätutkimus on osa isompaa EU:n ODIN-tutkimuskokonaisuutta. Sen tavoite on löytää uusia innovaatioita D-vitamiinitilanteen ratkaisemiseksi.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin jo kymmenen vuotta.  Tyypillisesti tuotteisiin lisätään D3-vitamiinia.

— Yksinkertaisesti sanottuna se on tuotettu lampaan villasta.

D-vitamiinileivässä käytetään hiivaa, jossa on D2-vitamiinia.

— Se on tuote, jota myös vegaanit eli kasvissyöjät voivat käyttää, Lamberg-Allardt sanoo.

Uusien ravitsemussuositusten mukaan tervelle aikuiselle suositellaan D-vitamiinia kymmenen mikrogrammaa vuorokaudessa.

Vitaminointia valvotaan tiukasti

Kokenut tutkija suosittelee nauttimaan vitamiinit osana normaalia ruokavaliota. 

— Kala on paras D-vitamiinin lähde. Toinen tärkeä ryhmä ovat nykyään nestemäiset maitotuotteet ja margariini, Lamberg-Allardt sanoo.

D-vitamiinia alettiin lisätä maitotuotteisiin valtion ravitsemusneuvottelukunnan kehotuksesta. 

— Tiedettiin, että Suomessa D-vitamiinin saannista on puutetta. Valtion ravitsemusneuvottelukunta katsoi aikanaan, että hyvä tapa varmistaa kansalaisten D-vitamiinin saanti on lisätä sitä ravintorasvoihin. Sitä kautta väestön D-vitamiinin saanti on parantunut, sanoo Marleena Tanhuanpää, johtaja Elintarviketeollisuusliitosta.

Hän on valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen.

Tanhuanpää korostaa, ettei vitaminoituja elintarvikkeita pidä pelätä.

— EU-lainsäädäntö säätelee tätä hyvin tarkkaan. Elintarvikkeet ovat turvallinen tapa varmistaa oman ravitsemuksen taso, jos niin haluaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot