Mainos
Mainos

David Nicholls: Kaikki peliin

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Otava) Kääntäjä: Sauli Santikko

Taisin itse kirjoittaa tällä palstalla, että en ole koskaan luokitellut kirjoja lukijan iän mukaan, siis ei ole erityisiä nuoriso- tai aikuiskirjoja. Tämä kirja kuitenkin on nuorisokirja tai ainakin minä olen armottomasti liian vanha eläytymän yliopistoelämää aloittavien brittinuorten maailmaan.

David Nichollsin tuotantoa kustannetaan suomeksi takaperoisessa järjestyksessä. ”Sinä päivänä” kirjasta tuli menestys viime vuonna ja siitä tehtiin elokuvakin. ”Kaikki peliin” on aiempaa tuotantoa ja sen kyllä huomaa.

Kirjoittaja on sukkela ja nokkela sanankäyttäjä. Tämä tosin tulee paremmin oikeuksiinsa alkukielellä. En moiti Sauli Santikon käännöstä, mutta tämän tästä tulee mieleen, että tämä olisi hauskempi englanniksi.

On siis nuori isänsä menettänyt neropatti, joka yliopistoon päästyään uskoo kaiken kivan alkavan siellä. Päähenkilö Brianin valttina on visanerous. Antakaa outo kysymys mistä tahansa ja hän vastaa oikein. Visamaailma ei ole Suomessa niin suosittu kuin englanninkielisessä maailmassa. Ehkä siksikin suomalainen vanhempi naislukija jää vähän pihalle.

No, elämä ei tietenkään mene niin kuin Brian haaveilee ja totta kai hän ihastuu väärään tyttöön, tyttöön, jota hän ei voi koskaan saada. Kohtaamaton rakkaus päätyy kuitenkin samaan yliopistovisajoukkueeseen. Jotain toivoa siis on. Visaan valmistumisen ympärille kirjan juoni rakentuukin.

Brianin fuksivuosi on tavanomaista kotoapoispääsy-sekoilua. Kämppikset panevat omaa olutta, vähät rahat kuluvat pubiin, opinnot eivät edisty toivotulla tavalla ja Brianilla näyttää olevan brittikomedian tapaan erityinen taito olla väärässä paikassa väärään aikaan. Siis tälläistä hauskaa ja sukkelaa.

Onneksi eräänä iltapäivänä oli sen verran pitkä poutajakso, että ”Kaikki peliin” tuli luetuksi terassikirjana.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme