Mainos
Mainos

David Nicholls: Sinä päivänä

(Otava)

Emma ja Dexter viettävät valmistujaisillan ja -yön yhdessä ja arvelevat, että se jää siihen. Ei jää. Päähenkilöt jäävät kiinni toisiinsa ja pysyvät läheisinä maantieteellisestä välimatkasta huolimatta.

Kirjailija leikkaa päähenkilöiden elämään vuoden välein aina heinäkuun 15. päivänä. Kirjan alussa vuonna 1988 molemmat ovat vastavalmistuneita ja koko maailma näyttää olevan avoinna. Kirjan päättyessä vuonna 2007 osa mahdollisuuksista on selvästikin käytetty.

Kirjan episodimainen rakenne tuo vastaansanomattomasti esiin, kuinka paljon yhdessä vuodessa voi tapahtua. Aika kuluu väistämättömästi ja henkilöt kasvavat, kukin omaan suuntaansa. Vastavalmistuneista tulee keski-ikäisiä, ja he itse yllättyvät eniten.

Suuret teemat kirjassa ovat rakkaus, ystävyys, pettymys, kaipaus ja suru. Yhdessä pääroolissa ovat myös päihteet lieveilmiöineen. Myös tv:n glamöröösiä unimaailmaa kuvataan herkullisesti.

Kirjailija käyttä taitavasti koko tunneskaalaa, ja skaalan toiseen päähän siirrytään pikavauhtia. Dialogi on supernokkelaa ja tarinankuljetus ykkösluokkaa, onhan tekijä ollut mukana kirjoittamassa mm. Rimakauhua ja rakkautta -sarjaa.

Kirjailija Juha Itkonen pohti Imageen kirjoittamassaan arviossa, onko tämä kirja laatukirjallisuutta vai viihdettä. Samantekevää. Harvoin törmää kirjaan, joka onnistuu olemaan yhtä aikaa näin hauska, surullinen ja viisas - lähes joka sivulla.

Kirsi-Marja Peräkylä on MTV:n kotimaan uutisosaston päällikkö. Hän on ikuinen lukutoukka, joka siirtää mieluusti klassikon sivuun kiinnostavan nykykirjan tieltä. Harrastaa kirjallisuuskeskustelua paitsi arjessa, myös Helsingin Tammisalossa toimivassa lukupiirissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme