Mainos
Mainos

Demari: Professori haukkuu gallupuutisoinnin

Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg antaa puoluegallupeille kovaa kritiikkiä Uutispäivä Demarissa. Wibergin mukaan gallupuutisoinnin perisynti on kannatusmuutoksen ylikorostaminen, vaikka mitattu muutos mahtuu virhemarginaaliin.

Wibergin mielestä gallupeissa on mukana tarkoitushakuisuutta, jolla yritetään vaikuttaa äänestäjiin.

–Mittauksissa on monia virhelähteitä ja sitä paitsi äänestäjien mielipiteet voivat nekin muuttua mittauksen jälkeen, hän sanoo lehdessä.

Wibergin mukaan huhtikuun eduskuntavaalien puoluekannatuksen ennustaminen on poikkeuksellisen vaikeaa, sillä puoluekiinnittyneisyys ja äänestysvarmuus ovat heikentyneet. Professori antaa pyyhkeitä myös puoluegallupeista uutisoiville toimittajille, jotka eivät hänen mukaansa ole perehtyneet tilastotieteeseen tarpeeksi.

–Juuri tätä voi odottaa, kun mittausuutisia tekevät yliopisto-opiskelunsa keskeyttäneet ja tilastotieteen peruskurssin reputtaneet toimittajat, Wiberg löylyttää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme