Mainos
Mainos

Demarinuoret: Sairaslomaa saatava viikko omalla ilmoituksella

SDP:n nuorisojärjestö Demarinuoret ilmoittaa kannattavansa Työterveyslaitoksen suositusta sairasloman omailmoitusajan pidentämisestä yhteen viikkoon. 

Työterveyslaitos on viime syksynä suositellut, että omalla ilmoituksella pidettäviä sairaslomia voisi pidentää yhteen viikkoon.

Eilen julkaisemassaan tutkimuksessa Työterveyslaitos tarkasteli omailmoituskäytännön toimeenpanoa ja vaikutuksia työnantajien ja työntekijöiden sekä työterveyshuollon kannalta.

Tutkimuksessa selvisi, että käytäntö vähentää työntekijöiden turhia lääkärikäyntejä ja säästää aikaa, vaivaa ja rahaa.

Tutkimukseen osallistuneissa organisaatioissa omailmoituskäytäntö ei lisännyt sairaspoissaolojen määrää, vaan ne säilyivät käytännön käyttöönoton jälkeen keskimäärin ennallaan. 

Työntekijöiden mahdollisuus jäädä lyhyelle sairaslomalle ilman lääkärintodistusta kasvatti luottamusta henkilöstön ja johdon välillä.

– Jos esimies tuntee alaisensa hyvin, luottamus on helppo saavuttaa ja omailmoitus toimii. Sen sijaan luottamuspulaa voidaan kokea työpaikoilla, joilla lähimiesten alaisten määrä ja vaihtuvuus on suuri. Tällöin omailmoituksen käyttö on haasteellisempaa, ylilääkäri Juha Liira kertoo Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Kolmen päivän omailmoitusaika on ollut vuonna 2015 käytössä lähes kaikissa julkisissa työpaikoissa. Myös yksityisellä sektorilla yli puolessa työpaikoista on noudatettu omailmoituskäytäntöä.

Myös Demarinuorissa omailmoituskäytännön katsotaan parantavan työntekijän ja työnantajan välistä luottamussuhdetta.

– Haluamme kannustaa suomalaisia yrityksiä tarttumaan tähän mahdollisuuteen. Luottamus on hyvän työpaikan ja terveen työyhteisön tärkein tekijä. Kun ihmisiin luotetaan, he vastaavat takaisin luottamuksella, Demarinuorten puheenjohtaja ja kansanedustaja Joona Räsänen kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme