Mainos
Mainos

Demarit härnäsivät hallitusta VR-jupakasta

Valtionyhtiöistä hallituksessa vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) myönsi tänään kansanedustajille, että VR:n johdon eroon päätynyt prosessi ei ollut paras mahdollinen. Eduskunnan kyselytunnilla hallitusta härnäsivät asialla SDP:n kansanedustajat.

Eero Heinäluoma (sd.) kyseli, mikä on omistajaohjauksen tilanne, kun lopputuloksena on, että suuren valtionyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja eroavat.

- On selvää, että ero on protesti sille, miten yhtiötä ohjataan sekä omistajaohjausyksiköstä että liikenneministeriöstä, Heinäluoma sanoi.

Tyylipisteitä hallitus ei saanut myöskään vihreiden Pekka Haavistolta. Hän sanoi, että omistajaohjaus oli "töksähtelevää". Haavisto epäili, hidastaako vaunutilausten aikaistaminen sitten muita VR:n investointeja. Häkämies vastasi, että VR on hyvässä kunnossa eikä vaunutilaus syö muuta investointivaraa.

Saara Karhu (sd.) kyseli, miten hallitus varmistaa, että kainuulainen Transtech saa kiistellyn vaunutilauksen eikä se pakollisen kilpailutuksen kautta mene esimerkiksi Italiaan.

Ministerit myönsivät, ettei mitään takeita tietenkään voida antaa. Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) sanoi, että tilaaja voi kuitenkin ohjailla asia siinä vaiheessa, kun se itse määrittelee laadun tai tilauksen muut kriteerit. Kotimaisuus ei kuitenkaan saa olla mikään kriteeri. Häkämies vastasi, ettei ole epäisänmaallista toivoa, että Transtech voittaa tarjouskilpailun.

Matti Saarinen (sd.) oudoksui uusien vaunujen tilaamista. Hän sanoi, ettei yksikään asiantuntija ole eduskunnan valiokunnalle valittanut vaunujen kuntoa. Sen sijaan kulunvalvonnan tila ja raiteiden kunto ovat jatkuvia valituksen aiheita. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) puolustautui, että palvelu paranee uusien vaunujen myötä.

Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä herkesi ihmettelemään demareiden puheita.

-Mitä te nipotatte. Lopultakin hallitukselta löytyi valmiutta vaikuttaa valtionyhtiöihin. Tätähän tässä on pyydetty. Isännyyttä olisi pitänyt näyttää jo silloin, kun Stora Enson tehdas lopetettiin, Tennilä sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme