Mainos
Mainos

Demarit ovat kaatamassa perhepaketin

Hallituksen kiistelty perhepaketti on kaatumassa SDP:n vastustukseen.

SDP:n eduskuntaryhmä on evästänyt puolueen hallitusryhmää, että asiaa ei pidä viedä eteenpäin.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) ei halua arvioida, kuinka hallituksen perhepaketin käy, jos SDP vetäytyy sen viemisestä läpi.   
Rädyn mukaan asiaa täytyy miettiä rauhassa, kunhan tilanne selviää.

Syynä on se, että valtiovarainministeriön laskelmissa on ilmennyt, ettei subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisella ja kotihoidon tuen jyvityksellä synny säästöä, vaan noin 60 miljoonaa euroa lisää menoja.  

Ministeriön laskelmissa 60 miljoonan lisäkustannukset 

- Ratkaisu kotihoidon tuen jyvittämisestä ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta on aiheuttanut kiistaa hallituspuolueiden sisällä. 
- Kristillisdemokraatit ovat vastustaneet molempia muutoksia.  
- SDP on suhtautunut nihkeästi etenkin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen.  
- Uudistuksella pyrittiin alun perin hakemaan apua kestävyysvajeeseen. 
- Valtiovarainministeriön mukaan muutokset lisäisivät kustannuksia kuitenkin yhteensä 58 miljoonaa euroa, kun lasten tarve päivähoitoon lisääntyisi ja äitien työttömyys kasvaisi. VM:n laskelmien mukaan päivähoitoon tulisi koko maassa myös lähes 10000 lasta lisää.  
- Kotihoidon tuen jakamista isän ja äidin välillä on perusteltu myös tasa-arvosyillä.  
- Alun perin kokonaisuus oli tarkoitus hyväksyä eduskunnalle annettavaksi tämän viikon torstaina.  
 

Hallituspuolueiden puheenjohtajien muodostama kvartetti on koolla asiassa huomenna.

Todennäköistä on, että uudistus haudataan, koska hallituspuolueista kristillisdemokraatit vastustaa tiukasti paketin toista puoliskoa, kotihoidon tuen jakamista molempien vanhempien kesken. Uudistukset ovat kytköksissä toisiinsa.  

Kotihoidon tuen jakamisesta ja päivähoito-oikeuden rajaamisesta sovitttiin jo puolitoista vuotta sitten Kataisen hallituksen rakennepaketin yhteydessä. 

Hallituksessa myös tiedetään, että keskusta pysäyttää kotihoidon tuen jakamisaikeet joka tapauksessa, jos puolue on seuraavassa hallituksessa. Keskustan mielestä kiintiöt rajoittaisivat perheiden valinnanvapautta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme