Mainos
Mainos

Demarivaikuttajat: SDP:n ahdinko muka Urpilaisen ja teollisuuden alamäen syytä?

SDP:n alamäki Suomen poliittisella kentällä puhutti tiistaiaamuna MTV:n Huomenta Suomessa. Demariasiantuntijat kummastelevat, miksi teollisuuden työpaikkojen katoaminen on laitettu kokonaan demarien syyksi.

– On illuusio, että teollisuuden työpaikat palaisivat, jos keskusta ja perussuomalaiset olisivat hallituksessa, muistuttaa SDP:n puoluelehden Demokraatin entinen pääkirjoitustoimittaja Matti Linnanahde.

Illuusioon turvautuminen on Linnanahteen mukaan suurin syy, miksi SDP on menettänyt kannatustaan edellä mainituille puolueille.

Ajatushautomo Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajan Mikko Majanderin mukaan muutos kansalaisten puolueuskollisuudessa on erityisesti vaikeuttanut sosiaalidemokraatteja.

– 1990-luvun vakaa äänestyskäyttäytyminen ja poliittinen kulttuuri on muuttunut rajusti. Kun vanhemmat ikäluokat väistyvät, uudet ikäluokat eivät kiinnity puolueeseen niin vahvasti, se on poikkeuksellisen kova haaste demarien kaltaiselle kansanliikkeelle, Majander kertoi.

Majander: "Viisasten kiven löytäminen on SDP:llä kesken".

Majanderin mukaan keskustan kannatuksen romahdus ja nousu gallupien ylivoimaiseksi ykköseksi kuvaa parhaiten puolueuskollisuuden muuttumista.

– Myös SDP:llä on yhtä lailla mahdollisuus pompata takaisin, mutta se vaatii sitä, että kasvot, johtajuus ja uskottavuus, niiden on natsattava kohdalleen.

Niin, ne kasvot. Jutta Urpilaisen puheenjohtajuuskaudella SDP:n kannatus on vajonnut 20 prosentin lukemista jopa alle 15 prosenttiin. Sekä Linnanahteen että Majanderin mukaan puolueen ahdinkoa ei kuitenkaan voi laittaa yhden henkilön piikkiin.

– Jos miettii, mitä tehtäviä Urpilainen on joutunut hoitamaan, niin mieleeni ei tule yhtään demarimiestä, joka olisi hoitanut niitä paremmin, Linnanahde toteaa.

– Jos ajattelee virheitä kannatuksen suhteen, niin se on varmaan valtiovarainministeriksi meneminen tällaisessa tilanteessa, Majander kuittaa.

– On koko liikkeen virhe, jos ratkaisua sovittuun uuteen tilanteeseen ei löydetä, Majander jatkoi.

Kaksikko ei pidä todennäköisenä, että toukokuun puheenjohtajakisaan nousisi muita Urpilaisen haastajia kuin ehdokkuudestaan jo ilmoittanut ammattiliitto Pron nokkamies Antti Rinne.

– Ihanteena olisi kolmas ehdokas, mutta en näe siihen järkevää vaihtoehtoa. Jonkun merkittävän ja uskottavan tahon olisi ensin ehdotettava jotakuta ehdolle, Linnanahde miettii.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme