Mainos
Mainos

Dementia lisääntyy Suomessa

Dementiaa sairastavien määrä lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Viime vuonna keskivaikeaa tai vaikeaa dementiaa sairasti noin 79 700 ihmistä.

Vuonna 2010 dementiaa sairastavia arvioidaan olevan jo noin 91 400. Dementian lisääntyminen liittyy väestön ikääntymiseen, mutta se ei ole ikääntymisen väistämätön seuraus.

Muisti heikkenee ihmisen vanhetessa aina jonkin verran, mutta heikkenemisen voimakkuuteen voi vaikuttaa merkittävästi elintavoilla. Professori Hilkka Soininen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta pohtii muistihäiriöiden ennaltaehkäisyä tänään julkaistavassa kirjassa Muistihäiriöt ja dementia.

Soinisen mukaan dementian puhkeamista ehkäisevät muun muassa aktiiviset harrastukset, korkea koulutus ja terveelliset ruokailutottumukset.

Kolmasosalla on dementiaan altistava geeni


Aina parhaatkaan elintavat eivät kuitenkaan riitä dementian ehkäisyyn, sillä taipumus sairastua on osittain perinnöllinen. Kolmasosa suomalaisista kantaa sairastuvuusriskiä lisäävää geeniä.

Jos geenin on saanut vain toiselta vanhemmalta riski sairastua on normaaliin verrattuna kolminkertainen. Jos geenin on saanut molemmilta vanhemmilta, sairastumisriski on 15-kertainen.

Dementiassa ihmisen älylliset toiminnot heikkenevät sairauden tai puutostilan takia nopeasti ja yleensä myös pysyvästi. Kaksi kolmasosaa dementiatapauksista johtuu alzheimerin taudista, jota ei voi parantaa. Taudin etenemistä voi kuitenkin hidastaa lääkityksen avulla.

Muita syitä dementiaan ovat muun muassa B12-vitamiinin puute ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt. Näistä syistä johtuvaa dementiaa voidaan jopa parantaa, jos hoitoon ryhdytään tarpeeksi aikaisessa vaiheessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme