Mainos
Mainos

Dengue-kuumetartunnat lisääntyneet Suomessakin

Yleisin ulkomailta saatava tauti on edelleen turistiripuli, mutta harvinaisemmatkin taudit ovat lisääntyneet.

Trooppisiin tauteihin sairastuu nykyään yhä useampi suomalainen. Esimerkiksi denguekuumetapaukset ovat kasvussa.

Aikaisemmin Suomessa denguekuumeeseen sairastui kymmenkunta suomalaista, viime vuonna yli kaksikymmentä ja nyt viime vuoden määränkin uskotaan ylittyvän. Vuosittain Suomessa tavataan myös kymmeniä malariatapauksia.

Denguekuumeen voi saada hyttysen pistosta esimerkiksi Intiasta tai Filippiineiltä. Kyseessä on virustauti, johon ei ole täsmälääkitystä. Sitä pystyy ennaltaekäisemään vain vaatetuksella ja hyttyskarkkottimilla.

(Kymmenen uutiset 24.07.2007)

Asiantuntijat epäilevät, että iso osa tartunnoista jää diagnosoimatta, koska lievemmät tapaukset muistuttavat flunssaa.

- Jos sairastuu toisen kerran elämänsä aikana toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon, niin silloin voi olla riski että saa niin sanotun dengueverenvuotokuumeen, kertoo infektiolääkäri Heli Siikamäki HYKS:n Auroran sairaalasta.

Verenvuotokuume on kuitenkin Siikamäen mukaan hyvin harvinainen matkailijoilla. Tavallisin matkailijan sairastama tauti on edelleen kuumeinen turistiripuli. Taudin aiheuttajana on bakteeri. Ärhäkimmillään siihen eivät tehoa edes antibiootit. Vakavakin turistiripuli saadaan kuitenkin yleensä aisoihin lääkityksellä.

(MTV3)

(23.7.2007)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme