Mainos
Mainos

Diabeteksen esiasteella yllättävä vaikutus naisiin

Kakkostyypin diabeteksen esiaste voi heikentää naisten kielellistä toimintakykyä.

Suomalaisessa tutkimuksessa selvisi, että diabetesta edeltävä insuliiniresistenssi on yhteydessä naisten heikompaan kielelliseen sujuvuuteen.

Miehillä vastaavaa ilmiötä ei havaittu, joten insuliiniresistenssi näyttää vaikuttavan kielteisesti erityisesti naisten muistiin.

Tutkijoiden mukaan sukupuolten väliseen eroon voisivat vaikuttaa aivojen verisuoniperäiset valkean aineen muutokset.

– Diabetekseen liittyvä metabolinen oireyhtymä aiheuttaa naisille näitä muutoksia miehiä enemmän, kertoo tutkija ja lääkäri Laura Ekblad Turun yliopistosta.

Nykyisin ajatellaan, että kakkostyypin diabeteksen esiasteella on tärkeä rooli myös Alzheimerin taudin kehittymisessä.

Jo nuoret aikuiset vaarassa

Turun yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukseen osallistui vajaat 6000 ihmistä. He olivat iältään 30–97-vuotiaita. Laaja ikäjakauma viittasi siihen, että kielellinen suorituskyky voi heikentyä jo nuorilla aikuisilla. 

Tutkimuksessa kielellistä sujuvuutta mitattiin testillä, jossa koehenkilön piti luetella mahdollisimman monta eri eläintä minuutin aikana. Lisäksi muistia ja reaktionopeutta tutkittiin neljän testin avulla.

Tuloksissa havaittiin, että insuliiniresistenssiin liittyy myös reaktioajan hidastumista. Tämä koski sekä naisia että miehiä.

Laura Ekblad muistuttaa, että sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen voidaan vähentää terveellisillä elintavoilla. Sairaus liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, jolle on tyypillistä keskivartalon lihavuus.

Insuliiniresistenssi eli insuliinin heikentynyt vaikutus elimistössä voidaan usein todeta jo vuosia ennen diabeteksen puhkeamista.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot