Mainos
Mainos

Diabetesriski selville verikokeella

Perinnöllinen riski sairastua lapsuusiän diabetekseen on mahdollista selvittää verinäytteen avulla.

Tämä käy ilmi tänään Turun yliopistossa julkistetusta väitöksestä. Seulonnalla voitaisiin löytää jopa 80 prosenttia tulevista diabeetikoista.

Perinnöllisen riskin sairastua lapsuusiän diabetekseen voi uuden testausmenetelmän mukaan selvittää verinäytteen avulla. Testi olisi myös halpa tehdä vaikka koko väestölle, mutta olisiko riskien seulonta mielekästä?
- Tätä testiä pystytään toki laajentamaan käsittämään koko Suomen väestö, mutta se, että on se järkevää tässä vaiheessa, niin siihen mä voisin vastata, että ei, koska meillä ei ole minkäänlaista ehkäisykeinoa tässä vaiheessa tarjota tällaisille lapsille, jotka todennäköisesti tulevat sairastumaan diabetekseen, tutkija Minna Sjöroos kertoo.

Diabetes on todettu Suomessa 200 000 ihmisellä, ja 50 000 sairastaa sitä tietämättään. Tyypin 2 diabeteksen on ennustettu lisääntyvän 70 prosentilla 10 vuodessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 21.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme