Mainos
Mainos

Diesel ja bensiini - katso mistä hinta koostuu

Bensan ja dieselin hinnat St1-asemalta Helsingissä 22. toukokuuta 2008.

Diesel-öljy on pian kuronut kiinni eron bensiinin hintaan. Perinteisesti diesel on ollut huomattavasti huokeampaa, mutta nyt hinta on pompsahtanut lähes bensiinin tasolle. Mitä eroa raakaöljyn kahdella eri jalosteella, bensiinillä ja diesel-öljyllä oikein on? Mistä hinta koostuu?

Koska diesel on keveämmin verotettua, sen hintaan lisätään vielä käyttövoimavero. Dieselin ja Bensiinin raaka-ainehinta on sama, koska ne valmistetaan samasta raaka-öljystä. Erilaisiksi polttoaineiksi ne eroavat toisistaan vasta teollisessa jalostusprosessissa.

Mustasta kullasta kaksi eri polttoainetta

Raakaöljy on hiilivetyjen seos, josta jalostuksessa erotetaan tislaamalla eri jakeita. Tuotteena tulee raskasöljyä, kevyttä polttoöljyä eli dieseliä, petrolia ja bensaa sekä kaasuja. Suomessa jalostuksessa poistetaan raakaöljystä suola ja tislaustuotteista rikki.

Dieselöljy on hieman pidemmälle jalostettu kuin bensa. Siksi se aiheuttaa myös vähemmän päästöjä kuin bensiini. Kun kasvihuonekaasupäästöjä syntyy bensiinillä käyvästä henkilöautosta noin 2,85 kg/litra, niin dieselin käytöstä aiheutuva määrä on noin 2,79 kg/litra.

Dieselöljyä käytetään dieselmoottoreiden polttoaineena erityisesti teiden raskaassa kalustossa. Tämän vuoksi dieselin hinnannousu on saanut monet pienet kuljetusalan yrittäjät konkurssin partaalle. Dieselin rajua hinnannousua kun ei ole ehditty siirtää hintoihin.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot