Mainos

Dieselveron palautusten maksu keskeytyi lainvastaisesti

Veron palautusten taustalla on direktiivi, jonka tarkoituksena on poistaa EU-valtioiden kuljetusyritysten kilpailun esteitä ja yhtenäistää tieliikenteen verotusta.

Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen arvostelee valtiovarainministeriötä ja Ajoneuvohallintokeskusta (AKE) siitä, että ne keskeyttivät dieselveron palautusten maksun.

Jääskeläisen mukaan menettely oli lainvastainen, koska ministeriöllä ei ollut toimivaltaa keskeytyspyyntöön eikä AKElla ollut toimivaltaa jättää veronpalautushakemuksia käsittelemättä.

Ministeriö pyysi vuonna 2002 AKEa keskeyttämään dieselveron palautusten maksun Euroopassa liikennöiville suomalaisille kuljetusalan yrittäjille. Myöhemmin ministeriö pyysi, että palautusten maksu lopetetaan kokonaan.

Maksujen taustalla on direktiivi, jonka tarkoituksena on poistaa EU-valtioiden kuljetusyritysten kilpailun esteitä ja yhtenäistää tieliikenteen verotusta. Suomessa päädyttiin veronpalautusjärjestelmään, koska monissa maissa ajoneuvovero on Suomea alhaisempi.

Liikenneyrittäjät jäivät ilman palautuksia

Euroopan komission virkamiehet kiinnittivät Suomen käytäntöön huomiota vuonna 2002. He epäilivät, että järjestelmä olisi ristiriidassa yhteisön valtiontukijärjestelmän kanssa. Jääskeläisen mukaan ministeriö ja AKE nojasivat virkamiesten epävirallisiin käsityksiin, keskeyttivät palautuksen ja sivuuttivat voimassa olleen kansallisen lain.

Vasta vuonna 2003 eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä ajoneuvoverolaiksi todettiin komission virkamiesten epäilyt ja hallitus esitti, että dieselveron palautuksen mahdollistanut säännös kumottaisiin taannehtivasti vuodesta 2002 lähtien.

Eduskunta hyväksyi lain ja se tuli voimaan vuoden 2004 alussa. Tämän jälkeen AKE hylkäsi vuosien 2002 ja 2003 hakemukset, joiden käsittelyn se oli aikoinaan keskeyttänyt. Näin liikenneyrittäjät jäivät ilman veronpalautuksia. Apulaisoikeusasiamiehen mielestä säännöksen taannehtivalla kumoamisella ei ollut ratkaisevaa merkitystä ministeriön ja AKEn menettelyn arvioinnissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot