Mainos
Mainos

Digisovitin toimeentulotuella vain erityistilanteissa

Digisovitin rinnastetaan toimeentulotukilaissa televisioon, tietokoneeseen tai matkapuhelimeen, joita ei yleensä pidetä välttämättöminä menoina.

Digisovittimen hankintaan voi saada toimeentulotukea vain erityistilanteissa. Digisovitin voidaan kuitenkin korvata esimerkiksi liikuntarajoitteiselle toimeentulotuen asiakkaalle, jolle televisio saattaa olla tärkeä ikkuna ulkomaailmaan. Myös pitkään toimeentulotukea saaneille lapsiperheille voidaan myöntää tukea digisovittimen hankintaan, katsoo neuvotteleva virkamies Aune Turpeinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ministeriössä ei ole valmisteilla ohjeita siitä, missä tilanteissa digisovittimen hankinta tulisi ottaa huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Digisovitin rinnastetaan toimeentulotukilaissa televisioon, tietokoneeseen tai matkapuhelimeen, joita ei yleensä pidetä välttämättöminä menoina.

Ministeriössä arvioidaan, että yleensä toimeentulotukea saavatkin voivat säästää rahat digisovittimen hankintaan vähitellen. Nykyisin tuen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti, ja tätä käytäntöä pidetään ministeriössä hyvänä.

Hallinto-oikeudet ovat katsoneet, että kunnalla ei ole velvollisuutta myöntää toimeentulotukea esimerkiksi television hankintaan. Muun muassa Kouvolan hallinto-oikeus on katsonut viimevuotisessa ratkaisussaan, että digisovitin ei ole toimeentulon ja itsenäisen selviytymisen kannalta välttämätön hankinta.

Täydentävää toimeentulotukea harkittaessa asiakkaan erityisenä tarpeena voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulotuen asiakkuutta, vaikeaa sairautta sekä lasten harrastuksiin liittyviä erityisiä tarpeita, muistuttaa Turpeinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme