Mainos
Mainos

Dinopuiston outo rahankeräys: "Älä sijoita sellaiseen, mitä et ymmärrä"

Vantaalle kaavailtu dinosaurusteemapuisto kerää rahoitusta erikoisella joukkorahoituskampanjalla. Mainoksissa puhutaan seitsemän prosentin takuutuotosta. 

Hankkeeseen myydään "sinkkuosakkeita, perheosakkeita ja sijoittajapakettia". Sijoituksen kylkiäisenä luvataan erilaisia etuja kuten ravintola-alennuksia ja dinosauruslehteä. Sijoituksen riskeistä ei sivuilla kerrota. 

Finanssivalvonnan markkinavalvoja Ulla Larmi kehottaa ihmisiä pohtimaan tarkkaan, mihin rahansa sijoittaa.

– Perussääntö on, että ei pidä sijoittaa sellaiseen, mitä ei ymmärrä. Pitää saada oikeat ja riittävät tiedot sopimuksesta, jotta itse ymmärtää riskit.

Larmi kiinnittää huomiota siihen, miten riskejä kuvataan. Jurase Parkin sivuilla todetaan seuraavasti: “7 % takuutuottoa 5 vuotta – takuuna pankkitakaus 5 vuoden ajalle osinkomaksusta”.

– Tässä ilmeisesti sanotaan, että vuosittain maksettavat osingot olisivat varmoja. Nyt sitten kysyisin, että entä se minun pääomani, saanko sitä takaisin?

Hankkeen puuhamies Jorma Leppäniemi myöntää, että pääomalle ei tule takausta.

– Sehän on normaali sijoitus. Jos ostat pörssiosakkeita, ethän sinä saa minkäänlaista takuuta. 

Onko tämä riskeistä tiedottaminen mielestänne riittävää? Niistä ei kerrota nettisivuilla lainkaan. 

– Joudumme varmasti vielä miettimään, miten se järjestetään Leppäniemi sanoo. 

Vielä muutama päivä sitten joukkorahoitusta kerättiin Fundedbyme-palvelun kautta, mutta sittemmin se on jäädyttänyt asiakkuuden. Nyt sitoumuksia rahoitukseen kerätään suoraan hankkeen nettisivujen lomakkeen kautta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme