Mainos
Mainos

Diplomaatit: Suomi valmistelee Kypros-neuvotteluja

Ulkoministeriö ei ole vahvistanut tai kiistänyt tietoja, joiden mukaan kokous pidettäisiin ensi sunnuntaina mahdollisesti Suomessa. Suomi ajaa kompromissia, jonka myötä Turkki avaisi satamansa Kyproksen aluksille.

Suomi pyrkii järjestämään julkisuudelta piilossa ensi sunnuntaina korkean tason neuvottelut Kyproksen kiistan umpikujasta pääsemiseksi, kertovat diplomaatit Brysselissä. Tavoitteena on saada Kyproksen kreikkalaisten ja turkkilaisten johtajat sekä Turkin ulkoministeri Suomeen keskustelemaan uudesta aloitteesta.

Kiista Kyproksesta uhkaa pysäyttää Turkin EU-neuvottelut. Suomi on EU:n puheenjohtajamaana etsinyt sovitteluratkaisua kiistaan.

- Ensi kertaa osapuolia yritetään saada yhteen, eikä onnistuminen ole varmaa. He (suomalaiset) jatkavat vain, jos he pitävät edistymistä mahdollisena, muuan EU-diplomaatti sanoi Brysselissä.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül antoi ymmärtää, että suomalaisten olisi parempi vierailla osapuolten luona mieluummin kuin järjestää yhteistapaaminen Helsingissä. Gül kertoi toimittajille Ankarassa keskustelleensa puhelimessa ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa asiasta.

- Emme vastusta mitään aloitetta, joka voisi johtaa ratkaisuun, mutta sukkuladiplomatia saattaisi olla hyödyllisempää, Gül huomautti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministeri Gül sanoi myös, että vielä ei ole varmaa, pidetäänkö neuvottelut Suomessa vai matkustaisiko ulkoministeri Erkki Tuomioja tapaamaan osapuolia. AFP:n mukaan Suomen edustajat Brysselissä ovat vahvistaneet, että neuvotteluja käydään ensi sunnuntaina ja maanantaina.

Kreikan EU-suurlähettiläs Vassilios Kaskarellis puolestaan kertoi, että Kreikan ei ole tarpeen osallistua tapaamiseen Suomessa.

- Se on hyvä hanke, koska meidän on selvitettävä tämä kiista, Kaskarellis sanoi.

Kaskarellisin tietojen mukaan neuvotteluja käytäisiin Suomessa niin, että suomalaiset tapaavat erikseen osapuolten edustajia.

Suomi ajaa kompromissia, jonka myötä Turkki avaisi satamansa Kyproksen aluksille. Vastineeksi EU ja Kypros helpottaisivat Pohjois-Kyproksen taloudellista eristystä. Kumpikin osapuoli on Reutersin tietojen mukaan vaatinut suunnitelmaan muutoksia, muttei kuitenkaan torjunut sitä.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut tai kiistänyt kokoustietoja.

Uutistoimisto Reuters oli pyytänyt Kyproksen ulkoministeriltä Georgios Lilikasilta vahvistusta tietoon ensi sunnuntaina tapaamisesta Suomessa.

- Meitä on pyydetty olemaan puhumatta tästä, joten en voi kommentoida. Voin vain sanoa, että olemme jatkuvassa tiiviissä yhteydessä suomalaisiin, vastasi Lilikas.

Kahtiajakautuneen Kyproksen kreikkalaisosa liittyi EU:hun 2004, mutta turkkilaisten miehittämä pohjoisosa jäi EU:n ulkopuolelle.

EU:n komission on määrä julkistaa raporttinsa Turkin edistymisestä ensi viikon keskiviikkona. Siinä arvioidaan Kypros-kiistan ohella myös mm. Turkin ihmisoikeus- ja sananvapaustilannetta.

Raporttia on pidetty ratkaisevana maan neuvottelujen jatkon kannalta.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn varoitti viimeksi viime viikolla, että Kypros-riidan pitkittymisellä voi olla vakavat seuraukset.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme