Mainos
Mainos

Dna-näytteitä halutaan ottaa myös tuomituilta

Vankiloissa on tällä haavaa muun muassa törkeistä rikoksista tuomittuja, joiden tunnistetta ei ole poliisin henkilörekisterissä.

Törkeistä rikoksista tuomituilta voidaan ottaa vastaisuudessa dna-näyte, jos eduskunta hyväksyy hallituksen tämänpäiväisen esityksen. Nykylain mukaan dna-näytteen ottaminen on mahdollista vain rikoksesta epäillyltä esitutkintavaiheessa. Esitutkinnan päättymisen jälkeen sen ottaminen ei ole enää sallittua.

Lainsäädäntösihteeri Kirsi Pulkkinen oikeusministeriöstä sanoo, että vankiloissa on tällä haavaa muun muassa törkeistä rikoksista tuomittuja, joiden tunnistetta ei ole poliisin henkilörekisterissä. Heistä rekisteröintiä ei ole jostain syystä tehty tai voitu tehdä esitutkinnan aikana.

Lainmuutoksen tarkoituksena on edistää rikosten selvittämistä ja sitä kautta vähentää rikosten uusimisriskiä. Esityksen mukaan dna-näyte voitaisiin ottaa henkilöltä, jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta lainmukainen maksimirangaistus on kolme vuotta vankeutta tai enemmän.

Dna-näyte otetaan yleensä syljestä. Lakia esitetään muutettavaksi myös niin, että näytteen voisi ottaa tutkittavasta tilanteesta riippumatta mies tai nainen. Nykyisellään näytteen saa ottaa vain samaa sukupuolta oleva henkilö, jollei hän kuulu terveydenhuoltohenkilöstöön.

Pulkkisen mukaan nykyinen käytäntö on aiheuttanut ajoittain hankaluuksia, kun rikoksesta epäilty on ollut nainen. Naispoliisien vähäisen määrän vuoksi näytteen ottajaa on joskus voinut ollut hankala järjestää.

Rikosseuraamusviraston selvityksen mukaan dna-rekisteröinti puuttui toissa vuonna 86:lta henkirikokseen syyllistyneeltä vangilta. Näistä 13 oli tutkintavankeja ja 73 vankeus-, elinkautis- tai pakkolaitosvankeja. Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion ylläpitämä dna-rekisteri sisälsi viime vuoden lopussa 32 865 henkilön tiedot.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme