Mainos
Mainos

DNA-testit lisääntyvät ensi vuonna

Vuoden alusta voimaan astuva laki lisää huomattavasti DNA-testien määrää, sillä pienemmät rikokset tulevat uudistuksen piiriin.

-

DNA-testien määrä kasvaa jopa viisinkertaiseksi ensi vuonna, kun uuden lain nojalla pienistäkin rikoksista voidaan ottaa DNA-näyte. Tällä hetkellä keskusrikospoliisin DNA-rekisterissä on noin 6500 ihmisen näytteet, mutta tulevaisuudessa määrän odotetaan nousevan 10 000:een vuosittaiseen testiin.

Ensi vuonna DNA-tunniste voidaan tallentaa, kun rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on puoli vuotta vankeutta. Nykyisin tunniste voidaan tallentaa rekisteriin silloin, kun rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta.

Jos syyte hylätään oikeudessa tai rangaistus poistetaan, näyte tuhotaan ja sitä vastaava tunniste poistetaan. Kuolemantapauksissa vainajan tunniste poistetaan viimeistään vuoden kuluttua.

DNA-näyte voidaan ottaa mistä tahansa kehon osasta tai vaikkapa tupakantumppiin jääneestä syljestä tai irronneesta hiuksesta. Kahden näytteen DNA-tunnistetta vertaamalla nähdään, millä todennäköisyydellä ne ovat peräisin samasta henkilöstä.

Koko kansan testaaminen tarpeetonta

Suomalaisasiantuntija suhtautuu koko kansan kattavan DNA-rekisterin laatimiseen nihkeästi.

Lainsäädäntöjohtaja Jan Törnqvist oikeusministeriöstä on sitä mieltä, että ehdotus koko kansalta kerättävistä DNA-tunnisteista loukkaisi toteutuessaan yksityisyyden suojaa. Projekti olisi myös kallis ja perustuslain kannalta erittäin ongelmallinen.

Sisäministeriön poliisiylitarkastaja Robin Lardot puolestaan katsoo, että DNA-näytteet olisi helppo ottaa vastasyntyneiltä ja vanhemmilta ihmisltä esimerkiksi passin hakemisen yhteydessä. Lardot myöntää, että vaikka testit ovat kalliita ne toisivat kuitenkin säästöjä perinteiseen rikostutkintaan. Poliisiylitarkastaja kuitenkin uskoo, ettei rekisteristä olisi lisähyötyä massarikollisuuden tutkinnassa.

Spekulaatio DNA-testauksista on peräisin Ruotsista, missä eräs poliitikko on ehdottanut koko väestön kattavaa DNA-rekisterin perustamista. Suomessa vastaavaa ehdotusta ei ole edes pohdittu.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme