Mainos
Mainos

Doping-lääkkeiden reseptit syynätään tarkasti

Apteekeissa on monia reseptilääkkeitä, joita voidaan käyttää doping-tarkoituksessa.

Näihin kuuluvat muun muassa erilaiset hormonivalmisteet, piristeet, astmalääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet.

Yleensä luotetaan siihen, että lääkäri on määrännyt oikeat lääkkeet, mutta toisinaan epäilyksiä saattaa herätä.

– Apteekeilla on toki velvollisuus puuttua asiaan, jos epäillään lääkettä käytettävän väärin tai että lääkäriä on johdettu harhaan lääkkeen määräämisessä, kertoo Yliopiston apteekin johtava proviisori Janne Mikkola.

Lääketurvallisuutta valvovan viraston Fimean säädöksessä todetaan, että jos "on syytä epäillä lääkkeen väärinkäyttöä, lääkemääräystä ei saa toimittaa ennen kuin asia on selvitetty lääkkeen määrääjän kanssa".

Mikäli lääkkeen määrääjää ei tavoiteta, apteekki voi toimittaa lääkkeen välttämättömiksi katsomissaan tapauksissa siksi ajaksi, kunnes asia voidaan tarkistaa lääkkeen määrääjältä.

– Esimerkiksi jos joku oikein lihaksikas tyyppi tulisi hakemaan jotakin hormonia, niin tällaisissa tapauksissa voisi olla tarpeen varmistaa lääkemääräyksen todellinen tarpeellisuus, Mikkola sanoo.

Hän kertoo, ettei hänen kohdalleen ole kyseistä ongelmatilannetta sattunut.

Doping-ongelmaa apteekeissa Mikkola luonnehtii yleisestikin pieneksi.

– Pääsääntöisesti nämä ainehankinnat tehdään muuta kautta. Mutta pyrimme tietenkin ehkäisemään kaikki väärinkäytösyritykset, Mikkola sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme