Mainos

Dopinglääkäreiden etiikka selvitetään

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ja Lääkäriliitto ovat aloittaneet selvitykset hiihtojoukkueen lääkäreiden toiminnasta Lahden MM-kisoissa.

Juha-Pekka Turpeisen ja Pirkka Mäkelän on määrä toimittaa raportit toimistaan parin kolmen viikon sisällä. Niiden perusteella määritellään, millaiset rangaistukset ovat tarpeen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta arvoidaan kuitenkin jo nyt, etteivät Turpeinen ja Mäkelä menetä lääkärilupiaan.

Dopingista ensimmäisenä kiinni jäänyt Jari Isometsä kertoi eilen, että juuri Hiihtoliiton omat lääkärit, Turpeinen ja Mäkelä toteuttivat dopingin annostelun.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU on erottanut Turpeisen tutkimuskeskuksen tehtävistä.
Turpeinen ehti toimia KIHU:n tutkijana runsaan vuoden ajan. KIHU:n johtaja Heikki Rusko perustelee Turpeisen erottamista sillä, että hänen toimensa toivat tutkimuskeskukselle ikävää julkisuutta.

Turpeinen toimi oman toimensa ohessa Suomen hiihtäjien lääkärinä Mäkelän kanssa viime viikon lauantain irtisanoutumiseensa asti. Turpeinen toimii myös lääkärinä Peurungan kuntoutuskeskuksessa.

Oululaislääkäri Pirkka Mäkelä ei ota vastaan potilaita, eikä edes puheluita. Ortopedi Mäkelä on pitänyt vastaanottoa Oulun liikuntalääketieteen klinikassa, mutta on nyt peruuttanut vastaanottonsa.

Laitoksen johdon mukaan Mäkelän vastaanoton jatkamisesta voidaan päättää vasta, kun Lääkäriliitto ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ovat tehneet ratkaisunsa Mäkelän tapauksessa.

Terveydenhuollon ammattilaisia valvovan oikeusturvakeskuksen linja lääkkeillä aikaansaatuun suorituskyvyn lisäämiseen on ollut kielteinen. Keskuksen mielestä kyse on silloin lakiin kirjattujen ammattieettisten velvollisuuksien rikkomisesta.

Pirkka Mäkelä

Lääkärinetiikkaa rikkonut lääkäri voi selvitä rikkeestä huomautuksella tai kirjallisella varoituksella, mutta lääkärinoikeudetkin voivat mennä.

Hiihtäjien joukkokäryyn johtanut väärä tieto plasmalaajentajien testaamisesta Lahden MM-kisoissa oli ainakin osin peräisin suomalaistaholta. MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan kansainvälisen hiihtoliiton suomalaisjäsen Tapio Videman kertoi maajoukkueen lääkäreille, ettei Hemohesiä ja muita plasmalaajentajia testattaisi Lahdessa.

Lahden roskista ei löytynyt kiellettyjä aineita

Lahden kisakylästä löytyneestä lääkintäjätteestä ei ole paljastunut kiellettyjä aineita. Suomen antidopingtoimikunnan valvontaryhmän puheenjohtaja Timo Seppälä sanoo, että kyse näyttää olevan tarvikkeista, joita kestävyysurheilijat käyttävät ns. nesteytykseen.

Seppälä ei usko, että jätteistä paljastuu myöhemminkään kiellettyjä aineita, koska sellaiset hävitetään muilla keinoin. Lahden kisakylän roskista löytyi eilen säkkejä, joissa oli mm. ruiskuja ja tiputukseen käytettyjä letkuja.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot