Mainos
Mainos

Dosentti: Uusi eroaalto uhkaa kirkkoa

Kirkkoon saattaa iskeä pian kolmas suurempi eroaalto, arvioi uskontotieteen dosentti Teemu Taira Turun yliopistosta. Tairan mukaan kolmas eropiikki johtuisi tällä kertaa siitä, että kirkko ei ole suoraselkäisesti ilmaissut linjaansa homoihin liittyvässä keskustelussa.

Eroaalto olisi jatkoa viimesyksyisen Ylen Homoillan jälkeiselle sekä viimeviikkoisen Nuotta ry:n Älä alistu! -kampanjan aiheuttamille joukkopaoille kirkosta. Homoillan jälkeen ihmiset tekivät Tairan mukaan eropäätöksensä ei-kirkollisten henkilöiden, lähinnä Päivi Räsäsen, sanomisien kautta. Syitä löytyy myös kirkon sisältä:

— Ihmiset ovat eronneet sen takia, että kirkon johto ei ole selkeästi ilmaissut linjaansa. Eroamisiin voi hyvinkin tulla uusia piikkejä, kun ihmiset kyllästyvät kirkon hyssyttelyyn. Kirkon hiljaiselo voi tehdä ilmiöstä toistuvan, Taira pohtii.

Itsemäärittely hukassa

Samaa mieltä Tairan kanssa on tulevaisuudentutkija Ilkka Halava. Hänen mukaansa kirkon ongelma on tällä hetkellä se, että se määrittää itseään lähinnä negaatioiden kautta.

— Kirkko puhuu paljon enemmän siitä, mitä se ei ole. Se ei ole tehnyt selkeästi eroa siihen, että he eivät ole kristillisdemokraatteja tai että he eivät ole Älä alistu! -kampanjan puolella. Kirkko vaikenee itsensä määrittelyssä, jotta kaikki kokisivat mahtuvansa kirkkoon.

Halava uskoo, että eroaaltoja tulee jatkossa useampiakin. Tulevat aallot eivät hänen mukaansa ole kuitenkaan massiivisia, eikä niiden taustalla välttämättä ole sen suurempaa logiikkaa.

Hiljaiselo on ohitse

Halavan mukaan kirkko ei voi enää jatkaa hiljaiseloaan. Kirkon niukka kommentointi kyllästyttää kansaa.

— Aktiiviset kuluttajakansalaiset kohdistavat nyt paineita kirkkoon. He odottavat kirkolta uusiutumista sekä näkyviä päätöksiä, Halava pohtii.

Massiivisista eroaalloista huolimatta valtaosa suomalaisista kuuluu yhä kirkkoon. Samoin esimerkiksi rippileirit pitävät pintansa nuorten keskuudessa, vaikka vuosittaisia heittoja osallistujamäärissä onkin.

Evankelisluterilainen kirkko on myös Suomen kansankirkko. Teemu Tairan mukaan kirkkoerojen lisääntyminen tuo kuitenkin haasteita kirkon ja valtion suhteisiin.

— Jos eroaallot jatkuvat ja enemmistö häviää kirkosta, kirkon ja valtion suhdetta on muutettava. Tässä mielessä elämme kiinnostavaa aikaa, Taira sanoo.

Ero ei vain kevytaktivismia

Taira ei näe, että kirkkoerojen taustalla olisi ihmisten yleinen tyytymättömyys yhteiskuntaan.

— Voin olla tietysti väärässä, mutta en usko, että tämä olisi minkä tahansa tyytymättömyyden kanavoimista. Tässä on kyse aidosta asiasta ja ongelmasta, joka vaivaa ihmisiä.

Vaikka kirkkoerossa on jokseenkin ollut kyse myös trendistä, Tairan mielestä ei ole syytä väheksyä niitä ihmisiä, joille homokeskustelu on ollut viimeinen pisara. Eroamisessa ei ole myöskään kyse pelkästä "kevytaktivismista"

— Eroamisella on merkitystä kirkon rahansaantiin. Kun kirkon jäsenmäärä ja rahavarat vähenevät, se hankaloittaa myös kirkon yhteiskunnallista asemaa ja kirkon ja valtion läheistä suhdetta. Sen vuoksi minusta tässä on kyse aidosta vaikuttamisesta, Taira sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme