Mainos

Duodecim: "ADHD-lääkityksen yleistyminen on myönteistä"

Duodecim ei ole huolissaan ADHD-lääkityksen yleistymisestä. Käypä hoito –suosituksia tekevän lääkäriseuran mukaan muut tukitoimet pitäisi aloittaa kuitenkin ennen lääkityksen aloittamista.

MTV:n 45 minuuttia –ohjelma kertoi eilen aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöön eli ADHD:hen määrättyjen lääkkeiden yleistyneen räjähdysmäisesti.

- Käsittääkseni lääkkeiden yleistyminen kertoo siitä, että ADHD-lääkkeet auttavat kouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään. Näen siis myönteisenä sen, että lääkehoitojen määrä on kasvanut, sanoo Käypä hoito –päätoimittaja, lääketieteen tohtori Jorma Komulainen Duodecimista.

Komulainen kuitenkin painottaa, että  lääkehoitoa on aina harkittava tarkkaan. Käypä hoito –suositusten mukaisesti lääkkeiden rinnalla ADHD:n hoidossa on myös oltava muita tukitoimia. 

- Pelkään kuitenkin pahoin, että näin ei ollenkaan aina ole. Terveydenhuoltojärjestelmämme ei pysty aina tarjoamaan lääkityksen rinnalle muita tukitoimenpiteitä. Tästä on syytä olla huolissaan, arvioi Komulainen.

Lääkäreiden sidonnaisuudet julkisiksi

MTV:n 45 minuuttia –ohjelma nosti keskusteluun myös hoitosuosituksia tekevien asiantuntijoiden ja lääketeollisuuden välisen yhteistyön sekä taloudellisten sidonnaisuuksien vaikutuksen ADHD-lääkityksen yleistymiseen.

- En näe tällä yhteistyöllä vaikutusta lääkehoidon yleistymiseen. Mielestäni tässä on pikemminkin kyse siitä, että lääkkeet auttavat lapsia ja perheitä elämään jokapäiväistä arkea, arvioi lääketieteen tohtori Jorma Komulainen.

Komulainen kertoo, että Duodecim pyytää sidonnaisuusilmoitukset hoitosuosituksia tekeviltä asiantuntijoiltaan ja myös julkaisee ne.

- Pääosin taloudelliset sidonnaisuudet koostuvat luentopalkkioista, koulutusmateriaalin laatimisesta ja kongressimatkoista. Toki asiantuntijalääkärit osallistuvat tieteelliseen tutkimukseen, jota lääketeollisuus on usein rahoittamassa.

Lääketeollisuus kuitenkin pyrkii vaikuttamaan lääkäreihin, terveydenhuollon ammattilaisiin siinä missä suoraan kansalaisiinkin. Tämän myöntää Komulainenkin. Hän toivoo, että tilanteeseen on tulossa kaivattua läpinäkyvyyttä.

- Itse näen myönteisenä sen, että Lääketeollisuus ry aikoo vuodesta 2016 lähtien julkaista taloudellisten sidonnaisuuksien rahasummat.

Tällä hetkellä lääkäreiden sidonnaisuuksia koskevissa ilmoituksessa ei tarvitse ilmoittaa euromääräisiä summia.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot