Mainos
Mainos

E10 voi maksaa pian yli 1,60 euroa litralta

Raakaöljyn hinnannousu näkyy myös suomalaisilla huoltoasemilla. Esimerkiksi E10-bensan arvellaan maksavan monessa paikassa yli 1,60 euron litralta jo tällä viikolla.

- Yhdysvalloissakin ollaan jo huolissaan bensiinin hinnan noususta, vaikka hinta on siellä alempi kuin täällä. Tämä johtuu muun muassa bensiinivero on hyvin paljon pienempi kuin Suomessa - meillä bensiinin hinnasta 60-70 prosenttia on veroa. Veroton hinta alkaa olla samalla tasolla kuin Yhdysvalloissa, sanoo Öljyalan Keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Lisäksi kuluttajahintoihin vaikuttavat logistiikka- , jalostus- ja jakelukustannukset. Lisäksi bensan myynnistä pitää jäädä katetta yrittäjällekin.

- Paikallinen kilpailu vaikuttaa hintoihin viime kädessä. Bensiinissä on paikkakunnittainkin kovaa kilpailua, Huomenta Suomessa vieraillut Vänskä sanoo.

Raakaöljyn hinnan kehitystä on vaikea arvioida. Vänskä naurahtaakin, että se joko laskee, nousee tai pysyy samana.

- Tällä hetkellä hintaan vaikuttaa eniten Pohjois-Afrikan levottomuudet, joiden pelätään leviävän Lähi-itään. Jo vuodenvaihteessa kuitenkin huomattiin, että kysynnän vireytyminen Kiinassa ja Yhdysvalloissa nosti hintoja.

Vänskän mukaan valuuttamuutoksilla on iso vaikutus hintoihin.

- Heinäkuussa 2008 koettiin kautta aikojen korkeimmat tynnyrihinnat, 147 dollaria tynnyriltä. Kuluttajahinnat Suomessa olivat kuitenkin suunnilleen samaa tasoa kuin nyt, sillä euro oli silloin vahva.

E10-bensan ympärillä on viime päivinä ollut monenlaista kuohuntaa, jota on seurattu mielenkiinnolla myös Öljyalan Keskusliitolla.

- Sosiaalinen media on nopeuttanut huhujen ja epätotuuksien leviämistä. Olen ollut hämmästynyt, että tässä on noussut esille niin paljon asioita, jotka eivät pidä paikkaansa, toimitusjohtaja Vänskä sanoo.

Katso Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajan Helena Vänskän haastattelu: (Huomenta Suomi 10.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme