Mainos
Mainos

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii homojen verenluovutuskiellon

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii, syrjivätkö SPR:n veripalvelun verenluovuttajien valintakriteerit seksuaalivähemmistöjä. SPR:n mukaan tilastollisesti homomiehillä on suhteellisesti heteroja enemmän hiv-tartuntoja.

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii SPR:n veripalvelun tapaa valikoida verenluovuttajia. Yksityishenkilön tekemä kantelu koskee käytäntöä, jonka mukaan miesten välinen seksi on este verenluovuttamiselle. Oikeusasiamies selvittää, ovatko SPR:n käyttämät kriteerit tulkittava seksuaalivähemmistöjen syrjimiseksi.

Kantelu on jätetty tammikuussa. Asiasta on pyydetty sosiaali- ja terveysministeriön sekä Lääkelaitoksen lausunnot. Oikeusasiamiehen vanhempi sihteeri Håkan Stoor ei Turun Sanomien mukaan usko asian ratkeavan tämän vuoden puolella.

Perusteluna kansainväliset käytännöt

SPR perustelee homomiesten verenluovutuskieltoa kansainvälisillä käytännöillä, jotka ovat peräisin aids-epidemian alkuajoilta 1980-luvulta. Järjestön mukaan tilastollisesti homomiehillä on suhteellisesti heteroja enemmän hiv-tartuntoja. Tilannetta kuitenkin seurataan vuosittain.

- Suomessahan seuraan näitä Kansanterveyslaitoksen tartuntatautitilastoja, ja samat menetelmät ovat muissakin maissa, kertoo SPR:n Veripalvelun viestintäpäällikkö Helena Hurri.

Asiaa säätelee muun muassa EU:n veripalveludirektiivi.

- Yleensä näissä kansainvälisissä säädännöissä ei sanota, että homomiehet eivät saa luovuttaa. Siellä sanotaan, että ne henkilöt, jotka käyttäytymisensä johdosta altistavat itsensä väestöä keskimäärin suuremmalle tartuntariskille, eivät saa luovuttaa verta, sanoo Veripalvelun lääketieteellinen johtaja Tom Krusius.

Ennen verenluovutusta tehdään terveyskysely. SPR:n tulkinta on se, että toisen miehen kanssa joskus seksisuhteessa ollut mies ei saa verta luovuttaa. Samoin käy naisen, jos hänen pysyvä miespuolinen kumppaninsa on joskus harrastanut seksiä miehen kanssa.

Seksielämästä ei haluta yksityiskohtia

Krusiuksen mukaan luovuttajien kohteleminen yksilöinä on hankalaa.

- Monet luovuttajat kokisivat sen hyvin loukkaavana, että heiltä kyseltäisiin yksityiskohtaisesti seksielämästä, Krusius perustelee.

Hurri ei ota vielä kantaa siihen, miten SPR suhtautuisi, jos eduskunnan oikeusasiamies toteaisi homojen verenluovutuskiellon syrjiväksi.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu hoitaa keskitetysti koko maan veripalvelutoimintaa. Sen tehtäviin kuuluu verenluovuttajien rekrytointi, luovutusten järjestäminen ja veren keräys sekä testaus.

Suomessa on kuluvan vuoden aikana todettu Kansanterveyslaitoksen tilaston mukaan 78 hiv-tapausta, lehti kertoo. 14 prosenttia tartunnoista on saatu homoseksin välityksellä. Seksuaalivähemmistöihin on arvioitu kuuluvan noin 5-11 prosenttia väestöstä.

Myös muun muassa piIkkihuumeiden käyttö aiheuttaa elinikäisen verenluovutuskiellon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme