Mainos
Mainos

Eduskunnan puhemiehen työtavasta kiistaa

Eduskunnan 1. varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila puolustaa eduskunnan puhemiesten oikeutta rajoittaa kansanedustajien puheiden määrää ja pituutta.

Sirkka-Liisa Anttila

Tänään Perhossa puhunut Sirkka-Liisa Anttila sanoi, että puhemiehellä on oltava varsin vapaat kädet keskustelun ohjaamisessa eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Kansanedustaja Marjaana Koskinen on moittinut puhemies Riitta Uosukaisen tapaa jakaa puheenvuoroja kyselytunneilla. Anttilan mukaan puhemiehistö pyrkii edustajien tasapuoliseen kohteluun, mutta hän puolusti etenkin opposition oikeutta puheenvuorojen käyttöön, koska suullisella kyselytunnilla hallitus ja oppositio pystyvät käymään eduskunnassa vuoropuhelua.

-Kun yhdellä kyselytunnilla ehditään käsitellä keskimäärin kymmenen asiaa, on selvää, etteivät kaikki halukkaat saa puheenvuoroa. Ministerit ovat kyselytunnilla puolet ajasta äänessä, joten tasapuolisuus edellyttää, että oppositiopuolueiden johtohenkilöt saavat myös sanoa sanottavansa. Jokaisella kyselytunnilla pääsevät kyllä myös ääneen muutkin kuin ryhmien tai valiokuntien puheenjohtajat, Anttila sanoi.

Hän puolusti etenkin opposition oikeutta puheenvuorojen käyttöön, koska suullinen kyselytunti on yksi tärkeimmistä foorumista, joilla hallitus ja oppositio käyvät eduskunnassa vuoropuhelua.
-Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat siinä suhteessa paremmassa asemassa, että he voivat tenttiä omia ministereitään ryhmäkokouksissa.

Anttilan mielestä on tärkeää, että kyselytunti ei ole ennalta suunniteltu näytelmä. Mikäli kysymyksen esittäjä määrättäisiin etukäteen, voisi ministeri tilata kannattajaltaan hänelle sopivan kysymyksen. Nykyinen menettely kyselytunnilla estää Anttilan mukaan tämän ja antaa oppositiolle hallituksen haastajan roolin.

Anttila muistutti, että edustajilla on käytössä myös kirjallisen kysymyksen mahdollisuus. Sitä käytetään ahkerasti, valtiopäivittäin tehdään noin 1000 kirjallista kysymystä.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme