Mainos
Mainos

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta: Maa neljään aluetyyppiin

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta perää uudenlaista seudullista yhteistyötä. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta haluaa jakaa maan neljään eri aluetyyppiin. Valiokunta katsoo myös, että kuntien tulee yhdistää toimintojaan. Edelleen perusmaatalous pitää Suomessa säilyttää. Muun muassa näitä asioita käsittelee tulevaisuusvaliokunnan laaja mietintö, joka on vastaus hallituksen selonteolle siitä, kuinka maata lähivuosina pitäisi kehittää.

Keski-Uudellamaalla viisi kuntaa on aloittanut yhteistyön muun muassa edistääkseen kilpailukykyään.

Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen:

- Tarkoituksena on nimenomaan se, että hallinnolliset kuntarajat menettäisivät palvelutuotannossa merkityksensä.

Kuuma-kumppanuudeksi ristitty hanke antaa pienille kunnille vahvan aseman edunvalvonnassa. Yksin ne jäävät helposti Helsingin ja muiden suurten kaupunkien jalkoihin. Kuntien yhteinen asukasmäärä on 150 000.

- Se onkin yksi asia, jonka takia olemme yhdistämässä voimiamme, eli haluamme tällä seutuhankkeellamme valvoa etuamme, Kukkonen sanoo.

Kuuma-kumppanuushanke on esimerkki tulevaisuusvaliokunnan peräämästä kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä. Valiokunta myös kaavailee Suomeen uusjakoa, jossa maa jaetaan neljään alueeseen. Maaseutu, joka pinta-alaltaan on puolet Suomesta, on valiokunnan mietinnössö yksi kokonaisuus. Tulevaisuusvaliokunta korostaa, että kotimainen alkutuotanto on säilytettävä.

Uudenmaan maaseutukeskus ProAgrian taloussuunnittelija Jarmo Keskinen:

- Edelleen perusmaatalous on runko koko maaseudulle ja maatalouspolitiikan pitää olla sellaista, että se mahdollistaa perusmaatalouden säilymisen.

Vaikka maatalous työllistää vain 10 prosenttia väestöstä on kotimainen alkutuotanto perusta yli 300 000 henkilöä työllistävälle elintarviketeollisuudelle. Uhkia perusmaataloudelle riittää.

- Varmasti suurin uhka on se, että Suomessakin lähdettäisiin agribisnestyyppiseen maatalouteen, jossa ei enää olisi perheviljelmäpohjaista maataloutta, vaan meillä olisi erilaisia sikatehtaita ja nautatehtaita, joissa tuotteet tuotettaisiin, sanoo Keskinen.

Muun muassa Tanskassa ja Hollannissa eläintehtailu on jo todellisuutta.

(MTV3)

Katso Ulla Hakasen juttu aiheesta
(Huomenta Suomi 13.01.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme