Mainos

Eduskunnan turvallisuuspäällikkö pitää päänsä – ei edelleenkään aio luovuttaa tietoja vierailijoista

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee huomenna eduskunnan vierailijatietojen julkisuudesta syntynyttä jupakkaa.

Eduskunnan turvallisuuspäällikkö Jukka Savola ei edelleenkään aio luovuttaa tietoja eduskunnassa käyvistä vierailijoista. Hänen mielestään henkilötietolaki, joka suojaa ihmisen yksityisyyttä, ohittaa tässä tapauksessa julkisuuslain.

Turvallisuuspäällikkö Savola uskoo, että tavallisten kansalaisten vierailut kansanedustajien luona loppuisivat tyystin, jos tiedot tulisivat julkisiksi. Hän myös huomauttaa, että lobbareiden tiedot ovat julkisia ja ne löytyvät valiokuntien asiakirjoista.

Kansliatoimikunta nimittää eduskunnan korkeimmat virkamiehet ja ratkaisee eduskunnan hallintoa ja taloudenpitoa koskevat merkittävät asiat. Kansliatoimikuntaan kuuluvat eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä neljä kansanedustajaa ja heidän varajäsenensä. 

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ei kommentoinut tulevaa kokousta muutoin kuin toteamalla, että myös valtioneuvostossa kävijätiedot hävitetään päivittäin.

Tietoja säilytettiin ennen vuosi

Savolan mukaan vierailijatietoja säilytettiin aiemmin vuoden ajan siksi, että poliisi saattoi tarvita niitä tutkinnallisista syistä. Keskusteluissa poliisin kanssa kävi kuitenkin hänen mukaansa ilmi, että tällaista tarvetta ei ole.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime joulukuussa, että eduskunnan vierailijatiedot ovat julkisia. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio on sanonut, että joulukuun päätös kävijätietojen julkisuudesta koski vuoden mittaan koottuja ja tallennettuja kävijälistoja eikä päätös päde enää nykyisiin vierailijatietoihin.

Jos Savolan päätöksestä haluaa valittaa, on otettava yhteyttä kansliatoimikuntaan.

– Eduskunnan virkamieslain mukaan eduskunnan virkamiehen tekemästä päätöksestä haetaan oikaisua eduskunnan kansliatoimikunnasta. Kansliatoimikunnan päätöksestä haetaan muutosta hallintaoikeudessa, johon sitten voi hakea muutosta korkeammasta hallinto-oikeudesta, Savola sanoi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot