Mainos
Mainos

Eduskunnassa halua koventaa rangaistuksia salakaadoista

Huoli salametsästyksen yleistymisestä on herättänyt keskustelua eduskunnassa. Tällä hetkellä metsästysrikoksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Huoli laajamittaisen ja ammattimaisen salametsästyksen yleistymisestä on virittänyt eduskunnassa halua koventaa rangaistuksia. Tavoitteena on, että laissa määriteltäisiin törkeä metsästysrikos, josta tuomio olisi aina vankeutta, vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Tällä hetkellä metsästysrikoksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pentti Tiusanen sai tukea lainmuutosaloitteelleen useista muistakin eduskuntaryhmistä. Kun aloitteesta äskettäin keskusteltiin eduskunnassa, Tiusanen arveli, että ankarammat rangaistukset voisivat ehkäistä rikosten tekemistä ennakolta.

Tiusanen pahoitteli sellaisen käsityksen syntymistä, ettei poliisilla ja viranomaisilla ole mahdollisuuksia toimia järjestäytynyttä metsästysrikollisuutta vastaan.

Poliisikansanedustajiin kuuluva Petri Salo piti tärkeänä sitä, että rangaistusasteikon koventaminen mahdollistaisi poliisille tele- ja puhelinkuuntelun rikosten tutkinnassa.

Aloitteen ehdotuksessa metsästysrikos määritellään törkeäksi silloin, jos siinä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai siihen liittyy järjestäytynyttä rikollista toimintaa.

Ehdollista vankeutta karhujen salakaadoista

Iisalmen käräjäoikeus on tuominnut neljä miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin luvattomasta karhunkaadosta. Tuomiot tulivat metsästysrikoksista.

Kaksi karhua ammuttiin vuosi sitten Kajaanissa ja Sonkajärvellä. Sonkajärvellä kyseessä oli niin sanottu pantakarhu, jonka liikkeitä petotutkijat seurasivat satelliittipaikantimen avulla. Kajaanin karhun lihat myytiin iisalmelaisen riistayhtiön kautta pirkkalalaiseen markettiin väärennetyn lihantarkastustodistuksen turvin.

Pantakarhu syötettiin ilmeisesti koirille, sillä iisalmelaisfirman johtaja ei suostunut ostamaan "kuumaa" tutkimuseläintä.

Viisi pääsyytettyä tuomittiin korvaamaan valtiolle karhujen arvona yhteensä 5 365 euroa. Kajaanin karhun kaksi pyytäjää joutuvat myös korvaamaan lihoista saamansa 1 050 euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme