Mainos
Mainos

Eduskunnassa kähinää päästökaupan voitoista

Voimayhtiöille päästökaupan myötä syntyneiden niin sanottujen windfall-voittojen leikkaaminen nostatti sanailua hallituspuolueiden kesken, kun kansanedustajat pääsivät arvioimaan hallituksen ilmasto- ja energiapolitiikan linjauksia aiemmin tänään.

Keskustan Antti Rantakangas toivoi, että Suomen on syytä olla aktiivinen "epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi".

Kokoomuksen ryhmäpuhuja Sanna Perkiö sanoi, että ajatus windfall-voittojen verottamisesta on haaveilua tyhjästä, koska nämä voitot tulevat pienenemään.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) oli aivan päinvastaista mieltä. Kun EU:ssa siirrytään energiantuotannossa täyteen huutokauppaan, se merkitsee Lehtomäen mukaan entistä suurempia voittoja vanhalle ydin- ja vesivoimalle.

- Ei tämä ongelma ole mihinkään häviämässä, vaan oikeastaan se voi olla käsissämme entistä vankempana, Lehtomäki sanoi.

Marjo Matikainen-Kallström (kok.) sanoi, että kokoomus on valmis arvioimaan ansiottoman arvonnousun leikkaamista, mutta verotus ei välttämättä ole oikea tapa. Rantakangas riemuitsi, että tulipa hyvä uutinen.

Rantakangas teki myös selväksi, että keskusta haluaa palata vesivoiman lisärakentamiseen seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Nykyisessä hallituksessa yritys ei onnistu vihreiden vastustuksen vuoksi.

Hallituksen energia- ja ilmastolinjaukset saivat oppositiopuolueilta vaihtelevaa kritiikkiä. Siellä toivottiin, että hallitukselta olisi löytynyt kykyä tehdä ratkaisuja päästökaupan ansiottomien voittojen verottamisessa jo nyt. SDP:n Antti Vuolanne moitti, että hallitus sälyttää taakkaa yksipuolisesti pienituloisille.

Kovasanaisinta puhetta laukoi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Hän tulkitsi, että hallitus pakkosyöttää ydinvoimaa eduskunnalle, ja toivoi turpeenpolton lopettamista. Rantakangas epäili, etteivät helsinkiläisedustajan turvepuheet kelpaa edes oman puolueen maakuntien edustajille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme