Mainos
Mainos

Eduskunnassa monta verolinjaa

Eduskunnassa on monta erilaista linjaa siitä, miten verotusta pitäisi keventää tai veronalennuksiin käytettävät rahat muuten käyttää.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä uuden hallituksen ehdottamista ensimmäisistä veromuutoksista. Takavuosia kirjavampi oppositio näkyy siinä, että valiokunnan mietintöön jätettiin neljä erilaista vastalausetta.

Hallituksen esityksen mukaan palkansaajat saavat heinäkuun alusta yhden prosenttiyksikön tasasuuruisen kevennyksen valtion tuloveroon. Valtionveroa maksavat eläkeläiset saavat hyvityksen jälkikäteen. Lisäksi kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen enimmäismäärää nostetaan. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät tukevat tätä mallia.

Kokoomus on muuten tyytyväinen hallituksen veronalennuksiin, mutta sen mielestä myös valtioveroa maksettavien eläkeläisten veroprosenttia pitäisi alentaa mahdollisimman pian, mikä teknisesti voisi tapahtua syyskuun alusta. Eläkeläisten samanlaista kohtelua peräävät myös vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.

Valiokunnan enemmistö arvioi, ettei eläkeläisillä veronalennuksia voida tässä vaiheessa kohdistaa riittävän tarkasti oikeille henkilöille. Kokoomuslaisten mielestä lisäverojen riski osalle eläkeläisistä on kuitenkin pienempi paha kuin se, että kaikki veronkevennyksistä hyötyvät eläkeläiset joutuvat nyt antamaan 18 kuukauden "pakkolainan" valtiolle.

Vihreiden mallissa pieni- ja keskituloisten verotusta kevennettäisiin ns. negatiivisella valtionverolla. Myös vasemmistoliitto painottaisi veronalennukset pieni- ja keskituloisiin, mutta toisella tekniikalla. Vasemmistoliitto haluaisi veronkevennyksen myös työttömille. Kristillisdemokraatit tarjoaa tuloveron alennuksen sijaan elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme