Mainos
Mainos

Eduskunta aloittaa vaalikauden loppurutistuksen

Joulutauolta tiistaina palaavalla eduskunnalla on vielä edessään kova kuuden viikon pituinenurakka ennen kuin vaalikauden lainsäädäntötyö on saatu päätökseen. Kaikkia sisällä olevia hallituksen esityksiä ei yrityksistä huolimatta ehditä käsitellä. Niiden kohtalona on raukeaminen.

Valiokunnissa on sisällä kaikkiaan 78 esitystä, joista valiokuntien pitäisi tehdä täysistuntokäsittelyyn tuleva mietintö. Suurimmat ruuhkat ovat perustuslakivaliokunnassa, lakivaliokunnassa, hallintovaliokunnassa sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Erilaisia lausuntoja on tekeillä kolmisenkymmentä.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajan Keijo Koivukankaan mukaan keskeneräisiä asioita on valiokunnissa tavanomaista enemmän. Hallitus on lisäksi antanut viime metreillä eduskunnalle melko laajoja uusia esityksiä, kuten ulkomaalaislain, autoverolain ja valtioneuvostolain.

Varsin mahdollista on, ettei ainakaan yli 200 pykälää sisällään pitävää ulkomaalaislakia ehditä käsitellä ennen vaalikauden päättymistä. Poliittisten valtiosihteerien järjestelmän sisältävää valtioneuvostolakia on myös helppo jarruttaa valiokuntavaiheessa, mikäli siihen nähdään tarvetta. Esitys tuli hallitukselta riitaisena, joten se jakaa mielipiteitä myös eduskunnassa.

Kansanedustajat lähtevät vaalikentille jo helmikuun puolivälissä, vaikka viralliset vaalikauden päättäjäiset pidetään vasta 11. maaliskuuta. Mittavan lakinipun ohella käsiteltävänä ja keskusteltavana on sitä ennen myös pari selontekoa ja pääministerin ilmoitusta.

Opposition odotetaan lisäksi ottavan vauhtia vaalityöhön välikysymyksellä, jonka aiheena saattaisi olla työllisyys. EU:n perustuslakia valmistelevan konventinkin työ tuodaan jollakin tavoin eduskunnan arvioitavaksi. Eduskunnan tiistaina pidettävässä ensimmäisessä istunnossa joulutauon jälkeen on esillä pääministerin ilmoitus perustuslakiuudistuksen toimeenpanosta. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) käyttää puheenvuoron hallituksen puolesta myös keskiviikkona, kun puitavana on tasapainoista kehitystä koskeva tulevaisuusselonteko.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme