Mainos
Mainos

Eduskunta grillasi Vanhasta olympiapäätöksestä

Vanhanen kertoi halunneensa lopettaa vellovan keskustelun.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) joutui kansanedustajien grillattavaksi huomiota herättäneestä ilmoituksestaan osallistua Pekingin olympialaisten avajaisiin Kiinaan kohdistetuista ihmisoikeusyytöksistä piittaamatta.

Vanhanen toisti aikaisemman kantansa, että urheilu ja politiikka tulee pitää erillään toisistaan. Ilmoituksellaan Vanhanen kertoi halunneensa lopettaa asiasta velloneen keskustelun.

Pääministeri joutui odotetusti edustajien hampaisiin ilmoituksestaan rynnätä ensimmäisten joukossa Pekingin olympialaisten avajaisiin. SDP:n Liisa Jaakonsaari, joka vielä eilen MTV:n kyselyssä kehui Vanhasen ratkaisua oikeaksi ihmetteli nyt, miksi Vanhanen ei odottanut EU:n yhteistä linjaa.

- Kun pääministeri nopeasti otti kantaa siihen, että hän osallistuu näihin olympialaisiin ja avajaisiin, niin silloin pohja unionin yhteiseltä politiikalta hiuman murtui, Jaakonsaari toteaa.

Vanhanen näkee asian kuitenkin toisin.

- Ei voi sanoa, että olisin kauhean nopasti tehnyt ratkaisua. Huomasin että vasemmisto-opposition puolelta minua ehdittiin jo moittia siitä, että olen liian varovainen enkä ilmaise kantaani. Nyt se on kerrottu, hän vastaa.

Heinäluoma ihmetteli, mihin hallituksen yhteinen linja asiassa katosi. Vanhanen kuitenkin kiistää, että asiasta olisi syntynyt hallituksen puitteissa erimielisyyttä.

Pääministerin yksimielisyysväitettä ihmeteltiin ja keskustelu äityi niin kiivaaksi, että Vanhasta yllättäen voimakkaasti tukeneella Vasemmistoliiton kansanedustajalla Jaakko Laaksollakin jäi kysymys suuhun.

Jos Kiinassa tapahtuisi jotain dramaattista, osallistuminen voidaan Vanhasen mukaan arvioida uudestaan - vaikka hänen itsensä mukaan poliittiikkaa ja urheilua ei saa sekoittaa toisiinsa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme