Mainos
Mainos

Eduskunta hyväksyi hallitusohjelman

Oppositio kritisoi pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmaa, mutta antoi sille luottamuslauseen äänin 95-63.

Matti Vanhanen

Oppositio hyökkäsi välittömästi pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmaa vastaan tämänpäiväisessä tiedonantokeskustelussa. Oppositio kummasteli, ettei uusi ministeristö päivittänyt ohjelmaansa, vaikka talousnäkymät ovat nyt selvästi heikommat kuin pari kuukautta sitten. Hallitus sai kuitenkin eduskunnalta luottamuslauseen hallitusohjelmasta käydyn keskustelun päätteeksi äänin 95-63.

Äänestystä edelsi vajaan neljän tunnin mittainen keskustelu, jossa poliittisen lähihistoriamme omalaatuisimmalla tavalla syntyneen hallituksen osapuolet julistivat uuden yrityksen alkaneeksi.

- Politiikassa on tilanteita, joissa nöyrällä mielellä on etsittävä uutta alkua. Matti Vanhasen johtamalla Keskustan, SDP:n ja RKP:n hallituksella on nyt sellainen tilanne, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli summasi.

- Vaikeudet voivat myös vahvistaa yhteistyötä. Näin uskon ja toivon nyt käyvän, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman puolestaan sanoi.

- Nyt tämä uusi hallitus kertoo aloittavansa puhtaalta pöydältä. En tiedä, miten paljon pöytä on puhdistunut ja hallitus uudistunut, kun tämän uusvanhan hallituksen ainoa uusi kasvo on keskustan ikinuori Seppo Kääriäinen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Annika Lapintie epäili.

Oppositio kummasteli, etteivät heikentyneet talousnäkymät ja lisääntyvä työttömyys saaneet hallitusta ajantasaistamaan hallitusohjelmaansa.

- Hallitus käy työllisyyskysymyksen kimppuun kulunein asein, jotka ovat jo käytännössä osoittaneet tehottomuutensa, vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara kritisoi.

- Me emme usko tähän hallituspohjaan. Siitä huolimatta kokoomus on valmis tukemaan uutta hallitusta niissä vaikeissa toimenpiteissä, joita työllisyyden parantaminen ja talouskasvun edellytysten luominen vaativat, kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä kommentoi.

Kritiikistä huolimatta tuore pääministeri ei palannut menneiden viikkojen kiirastuleen. Kuivan asialliseen tapaansa mies katsoi jo eteenpäin.
- Uusi hallitus aloittaa työnsä vähintään yhtä haasteellisessa tilanteessa kuin edeltäjänsä. Kansainvälinen talous ei osoita vieläkään selviä elpymisen merkkejä, mikä tuntuu myös meidän taloudessamme. Kun viennin veto on hiipunut, talouskasvu nojaa kotimarkkinoiden kysyntään. Tässä tilanteessa on pidettävä huolta siitä, että kansalaisten luottamus oman taloutensa kestävyyteen pysyy vahvana, pääministeri Vanhanen sanoi.

Jäätteenmäen eroa puitiin vielä

Pääministeri Anneli Jäätteenmäen eroon johtanut Irak-jupakka nousi esille useissa keskustelun puheenvuoroissa. SDP:n Jouni Backman sanoi, että pääministerivaihdos oli valitettava, mutta hallituksen toimintakyvyn kannalta välttämätön. Backman vetosi sen puolesta, että hallitus saisi nyt työrauhan voidakseen keskittyä olennaisiin haasteisiin kuten työllisyyteen ja ensi vuoden budjetin valmisteluun. Samalla hän kuitenkin peräsi vielä keskustelua yhteistyön pelisäännöistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä totesi, että hallituksen kaatumiseen johtaneet tapahtumat romahduttivat poliittisen järjestelmän uskottavuuden kansalaisten silmissä.

- Suomen kansainvälinen maine kärsi kolauksen. Viime viikon tapahtumissa ei ollut voittajia, Itälä murehti ja kehotti puolueita ja poliitikkoja miettimään toimintatapojaan vakavasti. Hallituksen ohjelmasta Itälä epäili, että uusvanhan hallituksen ohjelman toteuttamiseen eivät menokehyksessä varatut rahat riitä.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen sanoi, että paras tapa vahvistaa kansalaisten luottamusta politiikkaan olisi järjestää uudet eduskuntavaalit. Hän arvioi keskustan ja SDP:n yhteistyökyvyn heiveröiseksi ja huomautti, että pääministerivaaleista huolimatta yksikään pääministeriehdokkaista ei ole pääministerinä, eikä edes hallituksessa.

Irak-vuoto selvitettävä

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara vaati perusteellista selvitystä Irak-vuodon poliittisesta puolesta, koska se herättää jo suurta hämmennystä kansalaisten keskuudessa. Hallituspuolueiden sopu, että asiasta ei puhuta, ei ole kestävä ratkaisu, sillä se johtaa vain siihen että kansalaisten keskuudessa alkavat levitä sankari- ja konnatarinat.

- On kestämätöntä, että osa ihmisistä katsoo, että Martti Manniselle ja Jäätteenmäelle olisi annettava tiedonjulkistamispalkinto ja toiset taas katsovat, että tässä on syyllistytty tuolloisen poliittisen johdon perusteettomaan mollaamiseen ja väärän tai harhaanjohtavan tiedon levittämiseen, Soininvaara sanoi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Annika Lapintie otti hänkin kantaa Irakiin, mutta vaatimalla, että niin kauan kuin Irakissa on vallassa miehityshallinto, pitää Suomen suhtautua pidättyvästi siviilikriisihallintaan maassa. Puhtaasti humanitaariselle avulle Lapintie ei nähnyt estettä, mutta sanoi, että Suomen ei pidä toimillaan tulla irakilaisten silmissä leimatuksi miehityshallinnon jatkeeksi.

Rivit suorassa

Tiedonantokeskustelussa Vanhanen, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki ja muut ministerit puolustivat vuorovedoin hallituksensa ohjelmaa ja tehtyjä verolinjauksia.

Ulkopolitiikan puolella Vanhanen sanoi hallituksen jatkavan siitä, mihin Anneli Jäätteenmäen hallitus lopetti. Eduskunta saa syksyn alussa selonteon Suomen tavoitteista EU:n syksyllä alkavassa hallitustenvälisessä konferenssissa.

Eduskunta aloitti tänään kesälomansa. Kansanedustajat palaavat lomilta toinen syyskuuta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 25.06.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme