Mainos
Mainos

Eduskunta hyväksyi kiistellyn sakkolain

Eduskunta hyväksyi tänään kiistaa herättäneen sakkovankeuslain ristiriitaisissa tunnelmissa. Lainmuutos hyväksyttiin kevätkauden viimeisessä istunnossa äänin 123-55. Tyhjiä ääniä annettiin kolme.

Muutos merkitsee sitä, että poliisin määräämiä ja maksamatta jääneitä sakkoja ei muuteta enää vankeudeksi. Tuomioistuinten määräämiä sakkoja lainmuutos ei koske, niiden maksattamatta jättämisestä voi edelleen joutua vankilaan.

Lainmuutosta tukivat hallituspuolueiden edustajat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta sekä oppositiosta vasemmistoliiton edustajat.

Sitä vastustivat enemmistö SDP:n edustajista, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset sekä hallitusrintaman omat kapinalliset.

Kokoomuksen edustajista lakia nurin yrittivät äänestää poliisikansanedustajat Juha Hakola, Pertti Hemmilä ja Petri Salo sekä Sanna Lauslahti ja Lyly Rajala. Keskustan ryhmästä lainmuutosta vastaan äänestivät Oiva Kaltiokumpu, Markku Pakkanen ja Markku Uusipaavalniemi.

Lainmuutos nostatti eduskunnassa kovaa arvostelua koko sen käsittelyn ajan. Arvostelijat pitivät pahana, että joistakin rikoksista voisi selvitä ilman minkäänlaista rangaistusta.

Muutosta perusteltiin sillä, että tämän luokan sakkovangit ovat yleensä päihdeongelmaisia ja maksukyvyttömiä näpistelijöitä, joiden elämäntyyliin sakot ja sakkovankeudet eivät juurikaan ole vaikuttaneet. Sakkovangit sen sijaan aiheuttavat paljon työtä vankiloissa.

Sakkovankien vähentäminen vankiloista aloitettiin jo runsas vuosi sitten. Silloin päätettiin, että enintään 20 päiväsakon rangaistuksia ei muuteta vankeudeksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme