Mainos
Mainos

Eduskunta hyväksyi Libanon-operaation

Kristillisdemokraattien esitys lisäehdoista kaatui äänin 122-7.

Suomen lähtö Libanonin rauhanturvaoperaatioon on presidentti Tarja Halosen lopullista päätöstä vaille valmis. Eduskunta vahvisti tukensa hankkeelle illalla.

Yksikään kansanedustaja ei ehdottanut jäämistä pois operaatiosta, joskin muutamia soraääniä kuului. Eduskunta äänesti siitä, riittäisikö aiottua pienempi suomalaissotilaiden määrä ja asetetaanko mukanaololle ehdoton takaraja. Kristillisdemokraattien Bjarne Kalliksen ehdotus kaatui äänin 122-7. Äänestyksestä oli poissa 70 kansanedustajaa.

Kalliksen ehdotusta tukivat muut kristillisdemokraattien viisi edustajaa sekä muiden puolueiden edustajista ainoana SDP:n Esa Lahtela.

Kristillisdemokraatit esittivät, että suomalaisia lähetettäisiin alueelle vain 60-80, kun hallituksen kaavailuissa on enintään 250 henkilön vahvuinen pioneerikomppania. Opposition pienpuolue halusi myös, että suomalaisten mukanaolo operaatiossa päättyisi viimeistään vuoden 2007 lopussa.

Tämä aikataulu on myös hallituksen kaavailuissa, mutta ei aivan ehdottomassa muodossa. Suomalaisten osallistumisen on tarkoitus jatkua enintään vuoden 2007 loppuun, mutta päätöstä aikanaan tehtäessä vallitseva tilanne otetaan huomioon.

Kristillisdemokraattien perustelut omalle ehdotukselleen eivät vakuuttaneet muita. Monet leimasivat Kalliksen populistiksi. Vihreiden Erkki Pulliainen ihmetteli, miten yleensä taitavaksi taktikoksi osoittautuneen Kalliksen pelisilmä on nyt pettänyt. Esko-Juhani Tennilä moitiskeli Kallista sopimattomasta venkoilusta.

Antero Kekkonen päivitteli, että sehän vasta hullua olisi, jos suomalaiset ehdottoman päätöksen vuoksi vedettäisiin pois Libanonista tilanteessa, jossa heitä juuri tarvittaisiin. Jaakko Laakson mielestä hallitus toimii rehellisesti todetessaan, että sellainenkin mahdollisuus on, että operaatio jatkuu vielä vuoden 2007 jälkeen.

Yhtä vähän muissa puolueissa ymmärrettiin Kalliksen ajamaa pienempää suomalaisjoukkoa. Aulis Ranta-Muotio vetosi asiantuntijoiden näkemykseen, että pienemmällä joukolla ja ilman selkeää tehtävää paikan päälle ei kannata lähteä. Suomesta Libanoniin lähetetään raivaus- ja rakentajakomppania.

Päivi Räsänen vastasi kysymällä, miksi asiassa ei voida pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Hän myös arveli, että ei ole kovinkaan isoa eroa, lähteekö Suomesta 60 vai 250, kun rauhanturvaajien kokonaismäärä tulee olemaan noin 15 000.

Libanon-hankkeen harvoja epäilijöitä olivat Lahtelan lisäksi Matti Kauppila ja Tero Rönni. Kauppila sanoi, että hän ei lähettäisi joukkoja. Hän oli poissa äänestyksestä. Rönnin mielestä olisi hyvä ollut miettiä vielä, onko Libanoniin pakko mennä. Rönni tuki äänestyksessä hallituksen linjaa.

Presidentti Tarja Halonen päättää suomalaisten osallistumisesta operaatioon perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme