Mainos
Mainos

Eduskunta hyväksyi rikollisjärjestölain

Eduskunta hyväksyi uuden rikollisjärjestöjen toimintaa koskevan lain sisällön tänään. Laissa määritellään, millainen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen tulee rangaistavaksi ja missä tilanteissa.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Henrik Lax sekä eräät muut valiokunnan jäsenet perustelivat vielä, miksi valiokunta halusi määritellä rangaistavuuden ehdot huomattavasti tiukemmin, kuin hallitus oli alun perin ehdottanut, ja miksi asian käsittely kesti eduskunnassa kolmisen vuotta.

Laxin mukaan valiokunta suhtautui alusta alkaen torjuvasti hallituksen tarjoamaan malliin, jossa puhuttiin väljästi "aktiivisesta" osallistumisesta rikollisjärjestön toimintaan, ja sitä arvostelivat myös muut asiaa eduskunnassa käsitelleet valiokunnat.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (kuvassa) oli edelleen sitä mieltä, että asia olisi voitu hyväksyä hallituksen ehdottamien periaatteiden mukaisesti. Hän oli eri mieltä Laxin kanssa siitä, miten se olisi sopinut muun rikoslain kanssa yhteen.

Uuden lain mukaan rangaistavaa voi olla järjestäytyneen rikollisryhmän perustaminen tai väen värvääminen siihen, aseiden, räjähteiden tai toimitilojen hankkiminen ryhmälle, sen kouluttaminen tai varojen hankinta ryhmälle.

Keskusrikospoliisin tietojen mukaan Suomessa on havaittu toimivan 33 EU:n määritelmän mukaista järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Eduskunta hyväksyi sisällön osalta myös uuden yhteismetsälain. Kiitoksin saateltu laki helpottaa yhteismetsien toimintaa. Esimerkiksi liittyminen yhteismetsään tulee helpommaksi ja luovutusrajoitukset poistuvat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme