Mainos
Mainos

Eduskunta hyväksyi veroalen

Eduskunta hyväksyi uuden hallituksen ensimmäiset veronalennukset tänään. Hallituksen linja voitti äänestyksissä odotetulla tavalla ja ilman yllätyksiä.

Äänin 109-64 ratkaistiin se, että valtionveroa maksavat eläkeläiset saavat veronalennuksen vasta jälkikäteen lopullisessa verotuksessa, kun sekä vasemmisto- että oikeisto-oppositio vastustivat tällaista "pakkolainaa".

Hallitus perusteli menettelyä sillä, että eläkeläisten ennakonpidätysprosenttien pienentäminen kesken vuoden on teknisesti vaikeaa ja voisi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Oppositio oli eri mieltä. Tätä asiaa lukuunottamatta kokoomus tuki hallituksen verolinjauksia. Vasemmistoliitto ja vihreät olisivat painottaneet veronalennuksia enemmän pieni- ja keskituloisiin.

Myös hautauslain korjaus hyväksyttiin

Eduskunta hyväksyi myös paljon puhutun hautauslain korjauksen, mikä mahdollistaa sen, että seurakunnat voivat jatkossakin antaa ilmaisen hautapaikan rintamaveteraaneille. Sama koskee heidän puolisoitaan.

Äänin 152-22 tuli hylätyksi perussuomalaisten Tony Halmeen ehdotus, että vapautus hautausmaksuista olisi aina pakko myöntää. Hallituksen linjan puoltajat vetosivat kirkon itsenäiseen asemaan ja arvioon, että ilmaisjärjestely käytännössä myönnetään.

Eduskunnan päätöksellä varmistui myös se, että neuvostopartisaanien hyökkäyksistä sotien aikana kärsimään joutuneille aletaan maksaa korvauksia. Kertaluonteisen 1500 euron korvauksen voi saada, jos henkilön sairauden syntyminen todennäköisillä syillä liittyy partisaanihyökkäyksen aiheuttamaan poikkeukselliseen järkytykseen. Korvausta on haettava viimeistään ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.

Korvauksen saamiseksi edellytetään lääkärinlausuntoa, jonka useimmissa tapauksissa voi hankkia terveyskeskuksesta. Eduskunnassa hallituksen esitystä arvioinut sosiaali- ja terveysvaliokunta korosti, että sairauksien todistamisessa pitää pyrkiä joustavuuteen ja välttää työläitä menettelytapoja. Sitä varten lääkäreille toivotaan tarkempia ohjeita lausunnon laatimisesta ja sisällöstä. Lain hyväksymistä edelsi yksi äänestys, kun Esko-Juhani Tennilä (vas.) esitti, että korvauksen saamiseksi ei vaadittaisi todistusta sairaudesta. Ehdotus kaatui luvuin 107-67.

(STT-MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme