Mainos
Mainos

Eduskunta istuu pitkää päivää alkoholin takia – "Perjantaina päästään äänestämään"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on löytämässä ratkaisut alkoholiuudistuksen kiistakohtiin. Viime hetken viivästyksiä on aiheuttanut kiistely siitä, onko alkoholin etämyynti sallittua vai kiellettyä.

Etämyynnin kohtalo hiertää edelleen hallituspuolueiden välejä, vaikka valiokunta piti vielä illalla ylimääräisen kokouksen. Kokousta johti valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.), sillä puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) oli valmistautumassa MTV Uutisten vaalitenttiin.

– Tämä lisäkokous oli tarpeen ja jatkamme huomisaamuna sovitusti. Tavoitteena on, että pääsemme torstai-iltana keskustelemaan saliin ja äänestykset olisivat perjantaina, sanoo Heikkinen.

Jos tämä aikataulu pitää, kansanedustajat pääsevät perjantaina äänestämään, nouseeko kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nykyisestä 4,7:stä 5,5 prosenttiin.

– Olen niin varma tästä aikataulusta kuin suullisella sopimuksella valiokunnan jäsenten kanssa voi olla, Heikkinen sanoo.

Sipilän hallitus on valmistellut alkoholiuudistusta pitkään ja ensimmäinen kompromissiratkaisu hallituspuolueiden välillä syntyi jo puolitoista vuotta sitten. Kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan nostaminen on ollut vaikeaa keskustalle. Näkyvimmin tätä on vastustanut kesken kauden eduskuntaan noussut keskustan Pekka Puska.

– En usko, että tätä enää pitkään hierotaan, sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Puska arvioi aikatauluja.

Alkoholiuudistuksen eduskuntakeskustelu on määrä käydä torstai-iltana kello 19 alkaen. Samaan aikaan eduskuntaryhmät järjestävät perinteisiä pikkujoulujuhliaan.

Ratkaisevan äänestyksen alkoholiprosenteista pitäisi olla perjantaiaamuna. Nämä aikataulut ratkeavat siis lopullisesti vasta torstaiaamuna.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme