Mainos
Mainos

Eduskunta kavensi presidentin nimitysvaltaa

Sosiaalidemokraatit pyristelivät vastaan, kun eduskunta päätti kaventaa tasavallan presidentin nimitysvaltaa.

Äänin 106-55 tehty päätös merkitsee sitä, että presidentti saa nimittää Suomen Pankin johtokunnan jäsenistä enää vain johtokunnan puheenjohtajan eli Suomen Pankin pääjohtajan. Muut johtokunnan jäsenet nimittää eduskunnan valitsema pankkivaltuusto.

SDP:n mukana hallituksen esittämää muutosta vastaan äänestivät vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat.

Vasemmistoedustajat arvostelivat sitä, että "porvarihallitus" vähentää kansan valitseman presidentin valtaoikeuksia ennen kuin perustuslain uudistustarpeita arvioiva työryhmä on tehnyt työnsä.

Arvostelijoiden mielestä nimitysten käsittely pelkästään pankkivaltuustossa merkitsee sitä, että nimitysten laajempi julkinen tarkastelu jää vähemmälle.

Aiemmin nimitykset valmisteltiin pankkivaltuustossa ja hallituksessa, joka teki esityksen presidentille.

Presidentin nimitysvallasta kohistiin kovasti 2000-luvun alussa, kun Tarja Halonen nimitti parikin kertaa toiset henkilöt kuin pankkivaltuusto ja hallitus olivat ehdottaneet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot