Mainos
Mainos

Eduskunta keskusteli EU-puolustuksesta

Eduskunta on yksimielinen siitä, että Euroopan unionin sisälle ei tule luoda suljettua puolustusydintä. Erimielisyyttä syntyy siitä, miten EU:n puolustusta pitäisi kehittää.

Anneli Jäätteenmäki, Keskustan puheenjohtaja

Nato-jäsenyydestä ja EU-puolustuksesta ei syntynyt keskustelua vaalien alla. Nyt kaksi kuukautta myöhemmin keskustelu käy täyttä päätä. EU-puolustukseen hallituksen kanta on entinen - sen pitää olla kaikille avointa.

Pääministeri otti kantaa myös Ranskan, Saksan, Belgian ja Luxemburgin puolustusaloitteeseen.

- Osanottajat menivät liian pitkälle. He aikovat perustaa yhteisen esikunnan joka on kaksinkertaisen järjestelmän luomista Eurooppaan, pääministeri Anneli Jäätteenmäki sanoi.

- Tässä vaiheessa ei ole tarpeellista ottaa kantaa siihen, tulisiko Suomen olla mukana tämänkaltaisessa yhteistyössä, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Pääministerin ilmoitus sai jopa kehuja oppositiolta.

- Hallitus on nostanut päänsä pois pensaasta ja puhuu rohkeammin yhteisestä puolustuksesta, sanoi vihreiden kansanedustaja Tuija Brax.

SDP:n kansanedustaja Risto Kuisma:

- Olisi hullua rakentaa eurooppalaista puolustusta muun kuin Naton varaan ja sen vuoksi keskustelua pitäisi käydä nyt eikä tulevaisuudessa.

- Nato-asian kohdalla tässä ei ole mitään kannanottoa, Jäätteenmäki jatkoi.

Vasemmistoliitto ja vihreät haluavat että hallitus aikaistaisi ensi vuodelle kaavailtua puolustusselontekoa.
Virallisesti vihreät ovat Nato-jäsenyyttä vastaan, mutta toisinajattelijoitakin löytyy.

Vihreiden kansanedustaja Ulla Anttila:

- Puolustusyhteistyötä pitää harkita, mutta vaikutuksista on keskusteltava rehellisesti, eikä hallitus saa vältellä aihetta piiloutumalla presidentti Kekkosen haamun taakse.

Hallitus lupasi palata asiaan hyvinkin pian.

Hallitus ei taivu EU:n konventin näkemykseen unionin tulevaisuudesta. Hallituksen mielestä konventin esitykset unionin kehittämisestä eivät vastaa Suomen näkemyksiä EU:n uudistustarpeista.

Suomi vaatii mm. jäsenmaiden tasa-arvon kunnioittamista. Myös EU:n kiertävä puheenjohtajuus on säilytettävä.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki antoi asiasta eduskunnalle tänään pääministerin ilmoituksen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.05.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme