Mainos
Mainos

Eduskunta kiisteli hedelmöityshoitolaista

Lasten ja vanhempien oikeudet ovat nostattaneet kannanottojen myrskyn eduskunnan illan istunnossa. Hedelmöityshoitolain rajauksesta äänestetään huomenna.

Hedelmöityshoidon salliminen myös yksinäisille naisille ja naispareille piti kansanedustajat tiukasti omissa poteroissaan eduskunnan illalla käymässä keskustelussa.

Kumpikin leiri perusteli näkemyksiään lasten oikeuksilla, eikä tunnekuohuiltakaan kokonaan vältytty.

Eduskunta aloitti tänään hedelmöityshoitolain päätöskäsittelyn. Asiasta äänestetään huomenna, ja siitä odotetaan tiukkaa.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan

Nykyisen sallivan käytännön takana olevat uskovat, että lapsilla on oikeus syntyä myös muihin kuin perinteisiin perheisiin. Hedelmöityshoidon rajaamista vain naisen ja miehen muodostamille pareille kannattavat uskovat vakaasti, että lapsella on oikeus sekä isään että äitiin.

Lakivaliokunnan enemmistön omaksuman tiukemman linjan esitellyt keskustan Esko Ahonen muistuttaa, että avioliitto ja avioliitonomainen suhde on perustuslakivaliokunnankin mielestä erityisasemassa muihin perhemuotoihin nähden. Kyse on erityisistä yhteiskunnan tulevaisuuteen liittyvistä arvoista.

Toiseen leiriin valiokunnassa lukeutunut keskustan Tatja Karvonen pitää tärkeänä, että laki sallii Suomessa jo parinkymmenen vuoden ajan jatkuneen käytännön. Yksinäisten naisten ja naisparien hoitoja ei jatkossakaan kustannettaisi pääsääntöisesti julkisista varoista.

Karvosen mukaan äidin ja lapsen muodostavat perheet on hyväksytty tasa-arvoisiksi muiden perheiden kanssa. Naisilla on tällä hetkelläkin oikeus esimerkiksi adoptoida yksin. Rajoitetun lain säätäminen ei myöskään estäisi yksinäisiä naisia hankkimasta lapsia esimerkiksi ulkomailta haettavan hedelmöityshoidon avulla.

Oikeusministeri Leena Luhtanen taas korostaa, että Suomessa tarvitaan hedelmöityshoidolle selkeät pelisäännöt määrittelevä laki. Isyyslakia on lisäksi muutettava siten, ettei tällaisen hoidon tuloksena syntyvän lapsen isästä ole epäselvyyttä.

Luhtanen puolustaa sijaissynnytystä koskevien säännösten puuttumista lakiesityksestä tässä vaiheessa. Hänen mukaansa asiaan liittyy suuria oikeudellisia ja yhteiskunnallisia riskejä, kun synnyttäjä ei esimerkiksi halua luovuttaa lasta tai ns. tilaajat ottaa sitä vastaan.

Räsänen: Homoparien adoptio oven takana

Lakivaliokunnan enemmistön kantaa kiitellyt kristillisdemokraattien Päivi Räsänen arvelee vastustajien puoltavan lasten oikeuksien sijasta aikuisten oikeutta saada lapsi haluamallaan tavalla. Hän epäilee, että oven takana odottaa jo esitys homoparien adoptio-oikeudesta.

Räsästä on järkyttänyt vastustajien käyttämä "näennäistieteellinen ja syrjivä" peruste, jonka mukaan isän puuttumisesta ei ole lapselle mitään haittaa.

- Jos vastakkain on asetettava miehettömän naisen lapsettomuus tai lapsen isättömyys, lainsäätäjän tulee asettua heikomman osapuolen eli lapsen puolelle, hän summaa.

Vesemmistoliiton Minna Sirnö on puolestaan vakuuttunut siitä, ettei lapsen etu ole se, ettei lasta ole olemassa. Hän varoittaa luokittelemasta erilaisia perheitä paremmuusjärjestykseen. Vihreiden Jyrki Kasvi puolestaan kysyy, ovatko kansanedustajat valmiita katsomaan sateenkaariperheiden lapsia silmiin ja sanomaan, että heidän äitinsä on tehnyt väärin synnyttäessään heidät.

Keskustan Seppo Lahtelan mielestä nainen olisi luotu kaksineuvoiseksi, jos hänen olisi tarkoitus saada yksin lapsia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että hänelle teki tiukkaa yhtyä edes lakivaliokunnan enemmistön kantaan. Hänen mielestään lasten tulee syntyä avioliitossa ja myös hedelmöityshoidot pitäisi rajata vain avioliitossa oleville.

Kannattajilta runsaasti puheenvuoroja

Eduskunnan käsittelyssä oleva hedelmöityshoitolaki sai mielenosoittajat liikkeelle Helsingissä. Arkadianmäelle kokoontui iltapäivällä noin 300 naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoitojen kannattajaa ja kymmenkunta sitä vastustavaa polvirukoilijaa. Mielenosoittajat oli varmuuden vuoksi erotettu toisistaan turva-alueella.

Mielenosoitus sujui rauhallisesti, mutta kantoja tuotiin esiin innokkaasti. Hedelmöityshoitojen puolesta käyttivät puheenvuoroja mm. Outi Ojala, Eeva Biaudet, Rosa Meriläinen ja Sirpa Asko-Seljavaara.

Naisparien ja itsellisten naisten oikeutta hedelmöityshoitoihin puolustaneet mielenosoittajat olivat huolissaan muun muassa siitä, että hoitojen rajaaminen lisäisi ulkomailla tehtävien, mahdollisesti riskialttiiden hedelmöityshoitojen määrää.

- Lailla ei pystytä säätelemään sitä, millaisia perheitä syntyy, koska niitä syntyy joka tapauksessa. Laki määrittää ainoastaan tapaa, miten perheitä syntyy, uskoo tempaukseen osallistunut Anna Moring.

Mielenosoittajat lukivat eduskuntatalon portailla julistuksensa, jossa muistutettiin, että jo nyt sateenkaariperheissä elää Suomessa tuhansia lapsia. "Meidän perhe ei ole erhe", oli yksi iskulauseista.

- Hoitoja rajaamalla annetaan näille lapsille viesti, että heitä ei yhteiskunnan mukaan pitäisi olla olemassa. Se on kyllä aika kauhea sanoma lapselle, Moring huokaa.

"Isättömiä ongelmalapsia ei kaivata lisää"

Hoitojen rajaamista kannattaneiden polvirukoilijoiden mukaan Suomeen ei tarvita lisää isättömiä ongelmalapsia.

- Äiti on lapselle tärkeä, mutta ilman isää perhe on turvaton. Olen tehnyt pitkään töitä näiden isättömien lapsien kanssa ja nähnyt, millaisia ongelmia heillä on. Perheessä täytyy olla isän malli, polvirukoilija Timo Valtonen perustelee.

Valtonen on huolissaan myös naisparien lapsiin kohdistuvasta pilkasta. Hän muistuttaa myös kristitystä perhemallista, johon kuuluu sekä äiti että isä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme