Mainos
Mainos

Eduskunta päättää EU-perustuslaista joulukuussa

EU:n perustuslaillinen sopimus ei tule välttämättä sellaisenaan voimaan, koska se on hylätty Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

Eduskunta päättää EU:n perustuslaillisen sopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta todennäköisesti joulukuun alussa. Ulkoasiainvaliokunta aikoo tehdä hallituksen asiasta kesällä antamasta esityksestä mietinnön marraskuun loppuun mennessä, kun se on ensin saanut muiden valiokuntien lausunnot.

Sopimuksen hyväksyminen on kaikissa hallituspuolueiden ryhmissä myötätuulessa. Hanke on periaatteessa hyväksytty jo kertaalleen myös ulkoasiainvaliokunnassa, joka pyysi hallitukselta keväällä ratifiointiesitystä käsitellessään EU-selontekoa.

Epäilijöitä on erityisesti opposition riveissä. Ratifiointia on kuvattu kuolleen hevosen piiskaamiseksi ja näytösluonteiseksi uskollisuuden osoitukseksi EU:lle Suomen puheenjohtajuuskaudella. Hankkeesta on lisäksi toivottu neuvoa-antavaa kansanäänestystä.

Hallitus on pitänyt EU:n perustuslaillisen sopimuksen käsittelyn viemistä eteenpäin johdonmukaisena, ellei EU:ssa tehdä toisenlaista päätöstä. Suomen halutaan pysyvän sopimuksen jo hyväksyneiden EU-maiden enemmistön joukossa.

Perustuslaillinen sopimus ei tule välttämättä sellaisenaan voimaan, koska se on hylätty Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

Ulkoasiainvaliokunnan syksyn ohjelmassa on myös mietinnön tekeminen Suomen nopean toiminnan taisteluosaston valmiustilaa koskevasta selonteosta marraskuun lopussa.

Suomi on päivystysvuorossa EU:n nopean toiminnan joukoissa ensi vuoden alussa yhdessä Saksan ja Hollannin kanssa. Toinen taisteluosasto muodostetaan yhdessä Ruotsin, Norjan ja Viron kanssa. Eduskunnan kuuleminen perustuu uuteen kriisinhallintalakiin.

Sotilaallisen ja siviilikriisinhallinnan ydinkysymyksiä pohditaan syyskuun lopussa EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaan kuuluvassa ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajien konferenssissa Helsingissä. Seminaarissa puhuvat muun muassa OECD:n pääsihteeri José Angel Gurria, pääministeri Matti Vanhanen, ulkoministeri Erkki Tuomioja, EU:n Sudanin erityisedustaja Pekka Haavisto ja komissaari Olli Rehn.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme