Mainos
Mainos

Eduskunta riitaisa alkoholiveron alennuksesta

Eduskunta ratkaisee tulevan alkoholiveron alunnuksen määrän todennäköisesti ensi viikolla. Hallituksen ehdottama 33 prosentin alennus näyttää saavan enemmistön tuen.

Eduskunta pysyy loppuun asti erimielisenä siitä, mikä olisi viisain tapa vastata lähinnä Viron suunnalta odotettavissa olevaan uuteen viinaralliin.

Selvältä kuitenkin näyttää, että hallituksen ehdottama keskimäärin 33 prosentin alkoholiverojen alennus saa enemmistön tuen, kun asia ratkaistaan eduskunnan istunnossa näillä näkymin ensi viikolla. Kuluttajalle tämä merkitsee keskimäärin 22 prosentin hinnanalennusta.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä alkoholiverojen alennuksista. Valiokunta esittää vain yhtä muutosta hallituksen ehdotukseen: pienpanimoiden oman veronalennuksen laajentamista.

Pienpanimoiden tukemisesta valiokunta oli yksimielinen, mutta muuten se äänesti alkoholiverojen alennuksista. Vihreiden mielestä väkevien juomien veroa ei pitäisi alentaa lainkaan, vasemmistoliitto taas tiputtaisi hallituksen ehdottaman 44 prosentin veronalennuksen puoleen.

Kristillisdemokraatit sen sijaan säilyttäisivät nykyiset alkoholiverot. Bjarne Kallis sanoi valiokunnan tiedotustilaisuudessa, että parempi olisi ensin katsoa, millaisia seurauksia viinarallista tulee. Vihreiden Anni Sinnemäki ja vasemmistoliiton Iivo Polvi epäilivät, että väkeviin juomiin tulossa oleva runsas veron- ja hinnanalennus kääntää viime vuosien kehityksen ja ohjaa kulutusta takaisin väkevien suosimiseen.

Suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen Jari Koskinen arveli, että heidän edustajistaan suurin osa tukee hallituksen ehdottamaa ja valiokunnan enemmistön hyväksymää veronalennusmallia. Valiokunnan puheenjohtaja, keskustan Olavi Ala-Nissilä sekä SDP:n kansanedustaja Susanna Huovinen kertoivat, ettei heidän ryhmissään ole ilmaantunut haluja äänestää hallituksen esitystä vastaan.

Alkoholiverojen alennuksilla hallitus valmistautuu siihen, kun alkoholintuontirajoitukset muista EU-maista väljentyvät reippaasti ensi vuonna ja Baltian maista tulee EU:n jäseniä.

Viinarallia vaikea ennustaa


Valtiovarainvaliokunta joutui lukuisten asiantuntijakuulemistenkin jälkeen myöntämään, että tuontirajoitusten muutosten ja veronalennusten vaikutuksia on vaikea arvioida.

Asiaa yritti tahollaan selvittää myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Se päätyi niinkin väljään arvioon, että alkoholin kulutus kasvaa 4,4-33 prosenttia ja haitat samansuuntaisesti.

Monet valtiovarainvaliokunnan kuulemat kaupan ja teollisuuden edustajat olivat pitäneet kaavailtuja veronalennuksia liian vähäisinä, jotta niillä voitaisiin estää Virosta tulossa olevaa viinarallia. Valiokunnassa esitettiin arvio, että tuonti Virosta kasvaa vähintään viisinkertaiseksi.

Pienpanimot hyötyvät

Pienpanimot ovat tähänkin asti saaneet alennusta oluen perusverosta. Nyt alennuksen enimmäismäärä nousee 30 prosentista 50 prosenttiin. Tämän suuruisen alennuksen saa 200 000 olutlitraan asti. Jos tuotanto nousee suuremmaksi, alennus lisälitroista on pienempi ja putoaa asteittain 10 prosenttiin.

Pienpanimoalennuksesta pääsevät hyötymään yritykset, joissa vuosituotanto jää alle 10 miljoonan litran. Tällä hetkellä raja on puolta pienempi. Lisätyn pienpanimoalennuksen arvioidaan vähentävän valtion tuloja 300000-500000 euroa vuodessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme